Blog Uniformele medicale – ce sunt, cine si unde le poarta, modele disponibile

Uniformele medicale – ce sunt, cine si unde le poarta, modele disponibile

In ziua de azi, orice uniforma medicala care consta dintr-o bluza/tunica cu maneci scurte si pantaloni este cunoscuta sub denumirea de costum medical.

Ce sunt costumele medicale?

Costumele medicale sunt imbracamintea sanitara purtata de medici, asistente, stomatologi si alti lucratori implicati in ingrijirea pacientilor. Concepute initial pentru a fi folosite de chirurgi si de intreg personalul participant in salile de operatie care le imbracau atunci cand se sterilizau inainte de operatie, sunt acum purtate de majoritatea personalului dintr-un  spital.

Utilizarea lor a fost extinsa si in afara spitalelor, la medii de lucru in care imbracamintea poate intra in contact cu agenti infectiosi (veterinari, dentisti, angajati in saloane de infrumusetare, moase etc.). Costumele medicale sunt concepute pentru a fi simple (fara prea multe accesorii de design care ar putea ascunde contaminanti), usor de spalat si ieftine de inlocuit daca sunt deteriorate sau patate iremediabil. Pentru toti cei care lucreaza in domeniul sanatatii, este esential ca uniformele - care de obicei sunt compuse dintr-o bluza/tunica medicala si pantaloni medicali - sa fie curate si igienizate. Imaginati-va doar ce s-ar putea intampla daca un medic s-ar prezenta la spital purtand un costum medical murdar si apoi ar intra in sala de operatii! Bacteriile si germenii ar putea invada cu usurinta o incizie, ducand la o infectie dureroasa sau potential fatala pentru pacient.

Medicii si personalul medical lucreaza indeaproape cu pacienti care sufera de mai multe boli. Sunt intotdeauna expusi la diferiti germeni, bacterii si virusi. Intrucat lucratorii din domeniul medical sunt vitali pentru industria sanatatii, este foarte important pentru ei sa isi asigure siguranta si expunerea minima la probleme de sanatate. Prin urmare, pentru siguranta acestor lucratori din domeniul sanatatii, este imperativ ca acestia sa foloseasca costume medicale care sa raspunda cerintelor standardelor de calitate si de siguranta in vigoare, si echipamente medicale individuale de protectie (EIP) precum masti de unica folosinta, manusi de unica folosinta, costume de protectie si bonete de unica folosinta sau ochelari de protectie.

Cine poarta costume medicale?

Costumele medicale sunt purtate de diferite categorii de personal medical si de ingrijire a sanatatii, in functie de tipul de activitate desfasurata si de nivelul de protectie necesar. In general, uniformele medicale sunt importante pentru mentinerea unui mediu de lucru igienic si sigur in cadrul institutiilor medicale si pentru a asigura ca personalul medical si de ingrijire a sanatatii este usor de identificat si de recunoscut de catre pacienti si de colegi. Necesitatea si cerintele purtarii uniformelor medicale pot varia in functie de institutia medicala si de rolul angajatilor in aceasta. In general, insa, urmatoarele categorii de personal medical si de ingrijire a sanatatii poarta costume medicale la locul de munca:

Medici si chirurgi: Acestia poarta costume medicale pentru a proteja pacientii de bacterii si infectii si pentru a reduce riscul de contaminare a ranilor deschise in timpul interventiilor chirurgicale.

Asistenti medicali si asistenti sociali: Acestia poarta costume medicale pentru a proteja atat pacientii, cat si pe ei insisi de riscuri pentru sanatate, precum infectiile sau contactul cu substante periculoase.

Personalul din laboratoare: Acestia poarta halate medicale pentru a preveni contaminarea mostrelor si a-si proteja sanatatea in timpul manipularii substantelor chimice si a agentilor patogeni.

Tehnicieni radiologi: Acestia poarta costume medicale de protectie pentru a reduce expunerea la radiatii ionizante in timpul realizarii examinarilor radiologice.

Culori si print-uri

Costumele medicale purtate in chirurgie sunt aproape intotdeauna de culoare gri deschis, verde deschis sau albastru deschis. Unele spitale folosesc culoarea costumului medical pentru a diferentia departamentele de ingrijire a pacientilor (de exemplu, Chirurgie, Nasteri, Urgente etc.) sau intre personalul de ingrijire a pacientilor licentiat (asistente, tehnologi radiologi, terapeuti respiratori si fizioterapeuti, etc.), personalul de asistenta fara licenta si personalul auxiliar din spitale (portari, curatenie, bucatarie, functionari de unitate etc.). De asemenea, spitalele pot extinde practica pentru a diferentia membrii/vizitatorii care nu fac parte din personalul spitalicesc. 

Costumele medicale cu printr-uri gen personaje de desene animate sau alte imprimeuri vesele, sunt comune in cabinetele pediatrilor, cabinetele veterinare, clinicile stomatologice si spitalele de copii. Majoritatea institutiilor medicale au reguli relaxate in ceea ce priveste design-ul costumelor medicale, permitand nu doar clasicele tunici medicale cu decolteu in V, ci si multe alte stiluri si modele moderne.

Pentru toate nevoile dvs. de imbracaminte, incaltaminte si echipamente medicale, SafetyOne va sta la dispozitie cu o gama diversificata de echipamente medicale: bluze/tunici medicale, pantaloni medicali, saboti medicali si accesorii medicale, de la producatori recunoscuti in domeniu pentru calitatea si siguranta oferita de produsele lor. Asigurati-va intotdeauna ca verificati specificatiile produsului, dimensiunile disponibile si termenii si conditiile de livrare inainte de a face o achizitie. Va stam la dispozitie pentru a va ajuta sa alegeti cele mai bune costume medicale pentru nevoile dvs.

SafetyOne
/