Blog Sfaturi importante pentru drumetii in siguranta in sezonul rece

Sfaturi importante pentru drumetii in siguranta in sezonul rece

Pentru toti iubitorii de aventura in aer liber, pentru toti cei care iubesc sa se aventureze in natura, avem cateva sfaturi pentru a le asigura o aventura cat mai placuta in conditii de vreme rece. Pentru a fi protejat, pentru a te simti confortabil atat din punct de vedere fizic cat si termic intr-o excursie pe vreme rece, este esential sa porti imbracamintea potrivita si sa fii dotat cu echipamentul potrivit.

Ati tot auzit in blogurile noastre despre imbracamintea adecvata pentru vreme rece, despre purtarea straturilor: suprapunerea mai multor straturi de imbracaminte este un sistem din trei parti care include un strat de baza care elimina transpiratia de pe piele, un strat intermediar care te izoleaza de frig si un strat exterior care ofera protectie impotriva vantului si umezelii. Scopul straturilor de imbracaminte este de a adauga sau a elimina straturi pe parcursul drumetiei, astfel incat sa iti poti mentine corpul cald si confortabil, fara a va supraincalzi si a transpira. Poate ti se pare o corvoada faptul ca trebuie sa te opresti si sa te schimbi, dar este foarte important sa ramai uscat. Transpiratia excesiva intr-o zi rece poate duce la hipotermie!

Sfaturi de baza pentru o drumetie in siguranta

  • Spune nu bumbacului: atunci cand bumbacul se uda, dureaza foarte mult timp sa se usuce - iar tu te vei simti ud, rece si in general foarte in disconfort. Straturile sintetice si de lana se usuca mult mai repede si indeparteaza transpiratia de pe piele.
  • Acopera-ti pielea: Orice bucata de piele care este expusa la temperaturi de inghet si la vant rece este predispusa la degeraturi. Acorda o grija deosebita nasului, obrajilor, urechilor, degetelor de la maini si de la picioare.
  • Protejeaza-ti corect mainile - Pentru a-ti proteja mainile de frigul intens, incearca sa porti manusi din fleece pe sub o pereche de manusi impermeabile cu 1 deget. De asemenea, este o idee buna sa ai mereu cu tine o pereche suplimentara de manusi de fleece pe care le pastrezi in rucsac, in cazul in care cele pe care le porti se uda.
  • Protejeaza-ti picioarele - In ceea ce priveste picioarele, sfatul nostru este sa porti sosete sintetice sau de sosete de lana care sa se potriveasca bine. Sosetele mai groase ofera mai multa izolatie, dar asigura-te ca picioarele nu iti vor sta prea fixe in bocanci, ceea ce ar putea intrerupe circulatia sangelui. De asemenea, este important sa iti mentii picioarele uscate in permanenta, asa ca este o idee buna sa ai o pereche suplimentara de sosete cu care te poti schimba.
  • Poarta cizme impermeabile daca vei merge prin zapada, iar daca te aventurezi la drumetii pe temperaturi foarte scazute, este posibil sa ai nevoie de bocanci cu izolatie termica incorporata.
  • Tine frigul departe de fata  - Pentru a-ti proteja nasul si obraji, incearca o esarfa multiway sau o cagula. Cagula iti poate proteja si urechile.
  • Protejeaza-ti capul de frig - Este binecunoscut faptul ca o cantitate mare de caldura corporala se pierde prin zona capului, de aceea este esential sa porti o caciula de iarna, de preferat cu captuseala din fleece pentru maximum de confort termic. Pentru vreme cu ninsoare, iti recomandam un fes impermeabil din tricot acrilic sau o caciula din fas cu captuseala din blana, pentru protectie maxima.
  • Evita imbracamintea prea mulata: cureaua ceasului, mansetele manusilor, sau incaltamintea prea fixa pot cauza circulatie proasta, ceea ce poate creste sansele de degeraturi. Asigura-te ca imbracamintea si echipamentul ti se potrivesc corect: nici prea fixe, nici prea largi.
  • Adauga un plus de caldura: incalzitoarele pentru degetele de la maini si de la picioare sunt o modalitate excelenta de a-ti incalzi degetele, mai ales daca ai circulatia mai superficiala si esti predispus la maini si picioare reci.
  • Tine zapada la distanta: este distractiv sa te joci in  zapada, dar pentru a evita frigul si degeraturile, trebuie sa nu lasi zapada sa iti patrunda in incaltaminte - intervin aici protectiile pentru bocanci, asa numitele parazapezi, care sunt construite din materiale rezistente, impermeabile si respirante, pentru a-ti asigura protectie si confort optim in timpul trekking-ului.
  • Nu uita de protectia ochilor - poarta ochelari cu lentila speciala de protectie impotriva luminii puternice reflectata de soare pe zapada. Ochelarii te pot proteja de asemenea de vant.

Intra pe SafetyOne si asigura-ti intreg echipamentul de protectie de care ai nevoie pentru o drumetie reusita prin zapada. Nu uita de motto-ul nostru: safety first!

SafetyOne
/