Blog Protectie respiratorie pentru uz industrial

Protectie respiratorie pentru uz industrial

Protectia cailor respiratorii este o cerinta de protectie, sanatate si siguranta pentru multe locuri de munca in diferite industrii. Cand aveti de-a face cu substante periculoase, trebuie sa luati masuri de precautie suplimentare pentru a va asigura siguranta dvs. si a colegilor dvs. Vom incerca in acest articol sa va oferim cateva informatii necesare despre protectia respiratorie pentru a putea face o alegere buna atunci cand trebuie sa optati pentru o protectie respiratorie.

Ce este protectia respiratorie pentru uz industrial?

Respiratorul este orice dispozitiv sau echipament care acopera sau filtreaza nasul si gura unei persoane, sub forma unei masti sau casti cu masca incorporata. Echipamentele de protectie respiratorie ajuta la prevenirea inhalarii particulelor solide sau lichide si a gazelor prin fata, nasul, gura si plamanii utilizatorului. Aceste echipamente sunt concepute pentru a filtra substantele potential daunatoare, cum ar fi particulele de praf, vaporii, fumul si bacteriile din aer, astfel incat sa nu le inhalati. Utilizarea protectiei respiratorii este necesara pentru a ne proteja de substantele chimice daunatoare, gazele periculoase si bolile infectioase.

Cum ne ajuta dispozitivele de protectie respiratorie?

Atunci cand sunt utilizate corect si in scopul pentru care au fost concepute, respiratoarele ne ajuta sa ne protejam de particulele daunatoare din aer. Aceste particule daunatoare includ virusi si bacterii, gaze periculoase, praf, vapori si alte substante si particule daunatoare. Daca le respiram, aceste substante daunatoare pot provoca leziuni ireversibile ale sistemului nostru respirator.

Echipamente de protectie personala respiratorie disponibile pe SafetyOne

Masti de unica folosinta

Concepute pentru a proteja purtatorul de particulele din aer. Spre deosebire de o masca chirurgicala, masca de protectie de unica folosinta este proiectata pentru a filtra pericolele din mediu. Acest lucru se realizeaza prin doua mecanisme esentiale: in primul rand, fibra electrostatica netesuta de polipropilena este conceputa pentru a capta particule mici (cu dimensiunea de pana la 0,3 microni) si, in al doilea rand, etanseitatea creata forteaza aerul sa fie aspirat doar prin mediul de filtrare. Eficienta generala de filtrare a acestor dispozitive de protectie respiratorie este determinata de numarul de clasa atribuit de NIOSH (Institutul National pentru Siguranta si Sanatatea Ocupationala):

  • masca clasa N95 elimina pana la 95% din particulele din aer respirate
  • masca clasa N99 elimina 99% din aceste particule
  • orice dispozitiv respirator care se termina in 100, elimina pana la 99,97% din particulele din aer respirate.

Mastile de unica folosinta pot fi clasificate in functie de nivelul lor de protectie si de tipul de agenti patogeni impotriva carora protejeaza. Cele mai comune tipuri sunt mastile FFP1, FFP2 si FFP3, care sunt concepute pentru a filtra particulele din aerul inhalat.

Masti FFP3 – ofera un nivel ridicat de protectie impotriva particulelor si aerosolilor periculosi, precum si a vaporilor si gazelor toxice. Aceste masti sunt clasificate ca echipament individual de protectie (EIP) si sunt concepute pentru a fi purtate in medii de lucru periculoase, cum ar fi industriile chimice, farmaceutice si petroliere, precum si in situatii de pandemie. Mastile FFP3 - filtreaza cel putin 99% din particulele din aer, inclusiv particulele foarte mici, cum ar fi cele de dimensiuni nanometrice. Acestea ofera, de asemenea, o protectie impotriva vaporilor si gazelor toxice, cum ar fi dioxidul de sulf si ozonul. Aceste masti sunt de obicei fabricate din materiale cu fibra de sticla si au un design care asigura o etansare buna pe fata muncitorului, pentru a preveni patrunderea particulelor prin marginile mastii.

Masti FFP2 – protejeaza impotriva aerosolilor solizi si/sau lichizi usor toxici sau iritanti. Mastile FFP2 ofera o protectie mai mare decat mastile chirurgicale, dar mai mica decat mastile FFP3. Mastile FFP2 trebuie sa fie inlocuite dupa o singura utilizare si nu trebuie sa fie utilizate pentru mai mult de 8 ore.

Masti FFP1 – ofera o protective respiratorie de baza, protejeaza impotriva prafului non-toxic si/sau aerosolilor pe baza de apa. Mastile FFP1 ofera cel mai mic nivel de protectie dintre toate tipurile de masti FFP (filtreaza cel putin 80% din particulele din aer). Aceste masti sunt folosite in medii de lucru cu risc scazut pentru sanatate, cum ar fi in constructii sau in alte domenii unde se lucreaza cu materiale non-toxice.

Semimasti

Semimastile sunt usor de utilizat, confortabile si ofera protectie respiratorie eficienta in mediile in care este cea mai mare nevoie de ele: situatii de urgenta, stingerea incendiilor, santiere de constructii sau operatiuni industriale periculoase, cum ar fi productia chimica sau sudura. Semimastile sunt compuse dintr-un material usor si flexibil care se adapteaza conturului fetei, precum siliconul sau cauciucul, si sunt prevazute cu o supapa de evacuare pentru a permite expiratia usoara a aerului.

Semimastile disponibile pe site-ul SafetyOne ofera diferite niveluri de protectie, in functie de tipul de particule sau substante periculoase impotriva carora trebuie sa protejeze. Modelele noastre de semi-masti pot fi echipate cu filtre schimbabile pentru a se potrivi cu nevoile specifice ale locului de munca sau ale situatiei in care sunt purtate.

Masti integrale

Acest tip de dispozitiv de protectie respiratorie acopera intreaga fata si filtreaza aerul inhalat. Mastile integrale ofera o protectie mai mare decat semi-mastile, deoarece previn patrunderea particulelor sau substantelor periculoase prin orice parte a fetei. Aceste masti pot fi utilizate in medii de lucru periculoase, cum ar fi in industria chimica, petroliera sau farmaceutica, unde exista riscul de expunere la substante toxice, cum ar fi gaze, vapori, particule sau virusi si bacterii.

Mastile integrale sunt disponibile in diferite modele si configuratii, inclusiv cu filtre schimbabile sau cu alimentare cu aer extern pentru a reduce efortul respirator. Acestea sunt de obicei fabricate din materiale usoare si durabile, cum ar fi policarbonatul sau siliconul, si au un design ergonomic pentru a se potrivi confortabil pe fata utilizatorului.

Atunci cand trebuie sa alegeti un echipament de protectie respiratorie, este important sa luati in considerare nivelul dvs. de pregatire si nivelul de familiarizare cu echipamentul si particularitatile mediului in care lucrati. Va asteptam pe SafetyOne pentru a va procura orice tip de echipamente de protectie personala de care aveti nevoie pentru a lucre mereu in siguranta si protejati.

SafetyOne
/