Blog Practica-ti hobby-ul in siguranta - cateva sfaturi de protectie pentru gradinarit

Practica-ti hobby-ul in siguranta - cateva sfaturi de protectie pentru gradinarit

Gradinaritul este o modalitate excelenta de a face activitate fizica, de a te detasa de problemele de zi cu zi, de a te petrece timp de calitate cu tine insuti, de a te regasi, si nu in cele din urma de a-ti infrumuseta gradina, terasa sau chiar gradina blocului in care locuiesti. Gradinaritul este un hobby practicat deopotriva de barbati si femei, de tineri si persoane in varsta - se zice ca gradinaritul nu are varsta. Cu toate acestea, oricine practica gradinaritul, trebuie sa se protejeze si sa ia toate masurile de precautie si siguranta corespunzatoare atunci cand manipuleaza unelte si in unele situatii chiar substante chimice sau periculoase.

Din pacate, multa lumea inca nu constientizeaza pericolele la care se pot supune atunci cand lucreaza in gradina, si de aceea camerele de urgenta trateaza foarte multe accidente legate de manipularea sculelor de gradina in aer liber in fiecare an. Aplicand cateva tehnici adecvate de siguranta, puteti sta departe de spital si evita sa deveniti o statistica.

Pentru a lucra in gradina, este important sa purtati imbracaminte de protectie si incaltaminte adecvata, care sa va protejeze impotriva zgarieturilor, taierilor, iritatiilor si altor accidente neplacute. Iata cateva recomandari:

Purtati manusi de protectie atunci cand lucrati la exterior

Purtarea manusilor de protectie adecvate nu doar ca va va proteja mainile de formarea basicilor, ci va proteja si pielea de ingrasaminte, pesticide, bacterii si fungi care traiesc in sol. atunci cand este expusa la soluri, chiar si cea mai mica taietura risca sa se dezvolte intr-o infectie majora a mainii. Purtati manusi de protectie din piele pentru protectie impotriva obiectelor spinoase si a iederei otravitoare, muscaturilor de sarpe, rozatoare si insecte si a altor iritanti ai pielii cu care puteti lua contact atunci cand lucrati in gradina. manusile previn, de asemenea deteriorarea pielii din cauza razelor solare si deteriorarea unghiilor, mai ales in cazul femeilor. 

Nu iesiti in gradina in hainele de zi cu zi

Purtati haine confortabile, dar care sa fie si potrivite pentru munca, cum ar fi pantaloni lungi, camasi cu maneca lunga, sau tricouri cu protectie UV, care sa nu va restrictioneze miscarile si sa va protejeze de razele solare puternice. 

Purtati incaltaminte adecvata 

Incaltaminte de protectie cu un design special pentru activitatile de gradinarit, care sa ofere o fixare buna si sa va protejeze picioarele. Este indicat sa fie impermeabila, pentru a va proteja de umezeala, iar talpa sa fie aderenta pentru a preveni alunecarile. 

Nu uitati de accesorii

O palarie, o sapca sau o esarfa pentru a va proteja de razele soarelui si pentru a mentinea racoarea si confortul in zona capului. In caz de vreme urata si ploaie, asigurati-va ca aveti a indemana o pelerina de ploaie. Protectia ochilor este de asemenea extrem de importanta: o pereche de ochelari de soare pentru a va proteja ochii de razele UV si de praf sau alte particule care ar putea intra in contact cu ochii sunt accesorii utile.

Folositi scule si utilaje in mod corect

Nu sapati cu mainile: folositi o lopata sau o grebla pentru sapat. obiectele si resturile ascutite sau taioase ingropate in sol va pot taia. Daca este posibil, indepartati obiectele din zona de lucru inainte de a va apuca de lucru pentru a evita riscurile de ranire sau deteriorare a instrumentelor dumneavoastra. Inainte de a utiliza scule si utilaje, cititi manualul de instructiuni si respectati instructiunile de utilizare. Asigurati-va ca toate utilajele sunt verificate inainte de a fi folosite si ca sunt in stare de functionare adecvata.

Evitati expunerea la substante chimice

Daca folositi ingrasaminte sau pesticide, asigurati-va ca purtati echipamente de protectie adecvate si urmati instructiunile de pe eticheta. De asemenea, evitati inhalarea substantelor chimice purtand o masca de protectie adecvata si nu permiteti substantelor nocive sa intre in contact cu pielea.

Lucrati in conditii meteorologice adecvate

Lucrati mereu in conditii meteorologice adecvate. Evitati sa lucrati in gradina in timpul furtunilor sau a altor conditii meteorologice periculoase. De asemenea, asigurati-va ca va protejati de soare si ca beti suficienta apa pentru a evita deshidratarea.

Depozitati corect sculele si utilajele 

Dupa ce ati terminat de lucrat in gradina, asigurati-va ca depozitati sculele si utilajele intr-un loc sigur si uscat, unde nu pot fi accesate de copii sau animale de companie. Pastrati o atitudine vigilenta in timp ce lucrati in gradina. Fiti atenti la mediul din jurul vostru si la activitatile voastre. Fiti vigilenti la potentialele pericole si luati masuri adecvate pentru a le evita. Spor la gradinarit!

 

SafetyOne
/