Blog Ce reprezinta standardul EN 361:2002?

Ce reprezinta standardul EN 361:2002?

standard-en-361-2002EN  361 este standardul aplicat pentru Harnasamentele complete, concepute pentru a sustine utilizatorul si pentru a distribui sarcina in cazul unui scenariu de oprire a caderii (ex. sa opreasca utilizatorul dupa o cadere libera).

EXISTA 3 TESTE PRINCIPALE DE PERFORMANTA PENTRU STANDARDUL EN 361

Performanta dinamica

Acest test urmareste sa simuleze comportamentul hamului intr-un scenariu din viata reala, supunandu-l la un test de soc pentru o greutate mai mare fata de cea pe care ar suporta-o in timpul utilizarii. O atentie deosebita se acorda unghiului in care este tinut utilizatorul in cazul unei caderi. Hamul este montat pe un manechin solid de 100 kg, atasat la 2 metri de funie de 11 mm pentru alpisim, conectata la un punct solid de ancorare si lasat sa cada liber 4 m. Testul se efectueaza de doua ori pentru fiecare ham, o data din pozitie cu capul in sus si o data din pozitie cu capul in jos (ex. cu manechinul cu capul in jos in timpul eliberarii). Pentru a trece testul, harnasamentul trebuie sa sustina corpul dupa ambele caderi, intr-o pozitie care sa nu depaseasca 50 de grade fata de pozitia verticala.

Teste pentru rezistenta

Testele de rezistenta cunoscute drept teste de rezistenta la rupere sunt utilizate pentru a masura rezistenta produselor complete, inclusiv harnasamente si funii. Fortele de intindere se aplica de obicei timp de cel putin 3 minute pentru a se asigura ca rezistenta la rupere a produsului este mai mare decat forta specificata de standard. Acestea se bazeaza pe un factor de siguranta de 6kN, unde kN sunt Kilonewtoni, o unitate de masura a fortei.

Hamurile sunt supuse unei forte de 15 kN atunci cand forta se aplica in directie ascendenta si de 10 kN atunci cand se aplica in directie descendenta.

Funiile sunt supuse unei forte fie de 22 kN sau de 15 kN, aplicata intre punctele de fixare in functie de materialele utilizate.

Rezistenta la coroziune

Scopul acestui test este de a demonstra ca componentele metalice utilizate la echipamentele de protectie personala impotriva caderilor de la inaltime pot suporta o rezistenta minima la coroziunea datorata factorilor de mediu (in special rugina). Pentru a demonstra asta, componentele metalice sunt asezate intr-o camera sigilata timp de 24 pana la 48 de ore, si expuse la ceata provocata de apa sarata conceputa pentru a induce rugina la metalele neprotejate. Ele sunt apoi examinate pentru a vedea daca au ruginit si cum functioneaza in aceste conditii.

SafetyOne
/