Blog Evolutia si tendintele incaltamintei de protectie

Evolutia si tendintele incaltamintei de protectie

In ultimii ani, industria incaltamintei de protectie a cunoscut o evolutie semnificativa, iar noi tendinte au aparut in acest domeniu. Iata cateva dintre acestea:

1. Materiale ecologice - Intr-o lume din ce in ce mai preocupata de problemele de mediu, multi producatori de incaltaminte de protectie au inceput sa foloseasca materiale mai durabile si mai prietenoase cu mediul, precum pielea vegana sau alte materiale biodegradabile. Plasticul reciclat este folosit deja pe scara larga in productia incaltamintei de protectie.

2. Incaltaminte inteligenta - Dezvoltarea tehnologiei a permis producatorilor sa creeze incaltaminte de protectie inteligenta, care poate detecta si monitoriza diferiti factori, cum ar fi temperatura sau nivelul de umiditate, pentru a asigura confortul si siguranta muncitorilor in functie de mediul de lucru specific al fiecaruia.

3. Confort sporit - Pantofii de protectie si in general incaltamintea de protectie nu mai trebuie sa fie dura si incomoda pentru a oferi protectia de care avem nevoie. Noile tendinte sunt axate pe confortul muncitorilor, cu incaltaminte usoara, flexibila si cu o mai buna amortizare.

4. Design modern - Bocancii de protectie de exemplu, nu trebuie sa fie doar functionali, ci si sa aiba un aspect frumos, cat mai in pas cu moda actuala. Producatorii isi imbunatatesc designul pentru a atrage tinerii muncitori si pentru a face incaltamintea mai atractiva si mai placuta de purtat.

5. Tehnologii de siguranta imbunatatite - In ultimii ani, tehnologiile de siguranta au evoluat considerabil, iar acestea sunt acum incorporate in incaltamintea de protectie pentru a proteja muncitorii de riscuri precum electrocutarea (talpi ESD) sau caderea de obiecte grele (bombeu de protectie din materiale compozite mai usoare, fara metale).

Exista de asemenea si multe materiale noi si inovatoare utilizate in incaltamintea de protectie, care sunt usoare si durabile:

1. Materiale compozite - Acestea sunt materialele care sunt compuse din mai multe elemente diferite, precum fibra de carbon, kevlar sau fibra de sticla. Aceste materiale sunt usoare si ofera o rezistenta ridicata la impact si la perforare. Potrivite pentru utilizare in industria constructiilor.

2. Materiale de tip mesh - Acestea sunt materiale de tip plasa, care sunt foarte usoare si permit o ventilatie buna a piciorului, mentinandu-l uscat si confortabil. De asemenea, acestea sunt foarte durabile si ofera protectie impotriva deteriorarii. Adecvate pentru purtare in sezonul cald sau in mediile de lucru cu temperaturi mai ridicate.

3. Materiale din microfibre - Acestea sunt materiale sintetice care sunt foarte fine si usoare, dar care ofera o protectie excelenta impotriva umezelii si a altor agenti externi. Pantofii de protectie din microfibra pot fi utilizati in industria alimentara, medicala, hoteliera, electronica datorita proprietatilor antistatice, antialunecare si de rezistenta la apa. De asemenea, incaltamintea din microfibra este usor de curatat si poate fi dezinfectata cu usurinta.

4. Gore-Tex - Gore-Tex este un material impermeabil si respirabil, utilizat in mod obisnuit pentru fabricarea incaltamintei de protectie, imbracamintei si echipamentelor sportive pentru a oferi o protectie excelenta impotriva umezelii, fara a compromite confortul purtatorului. Bocancii de protectie din Gote-Tex sunt adecvati pentru industrii precum constructii, petroliera, navala, alimentara, militara.

5. Materiale din polimeri termoplastici - Acestea sunt materiale usoare si durabile, care pot fi modelate in forme complexe si care ofera o protectie ridicata impotriva impactului si a altor agenti externi. Cizme de protectie din polimeri sunt purtate cu succes in industrii precum: constructii, alimentara, chimica sau petroliera.

Dezvoltari majore au cunoscut si tehnologiile utilizate pentru dezvoltarea incaltamintei de protectie, care au ca scop imbunatatirea sigurantei si confortului purtatorului. Iata cateva exemple de cele mai utilizate tehnologii:

1. Materiale compozite - materialele compozite sunt din ce in ce mai utilizate in incaltamintea de protectie. Acestea ofera o rezistenta mai mare decat materialele traditionale si pot fi mai usoare si mai flexibile.

2. Tehnologie anti-perforatie - aceasta tehnologie implica utilizarea unui strat special de material in talpa care impiedica patrunderea obiectelor ascutite prin talpa.

3. Tehnologie de absorbtie a socurilor - aceasta tehnologie utilizeaza un strat special de material in talpa sau in captuseala pentru a reduce impactul socurilor in cazul in care piciorul este expus la suprafete dure.

4. Tehnologie antistatica - incaltamintea de protectie antistatica poate fi utilizata in medii cu potentiale pericole electrostatice si impiedica acumularea de electricitate statica in corpul purtatorului.

5. Sisteme de reglare a temperaturii - acestea implica utilizarea de materiale care isi regleaza temperatura in functie de temperatura corpului purtatorului, mentinand piciorul la o temperatura constanta.

6. Tehnologie impermeabila - aceasta tehnologie permite incaltamintei de protectie sa fie impermeabila la apa, protejand picioarele purtatorului de umezeala si imbunatatind confortul la purtare.

 

Inainte de a cumpara incaltaminte de protectie si in general orice echipament de protectie personala, este important sa se tina cont de riscurile, specificatiile si necesitatile fiecarui loc de munca in parte si sa se asigure ca incaltamintea de protectie aleasa este adecvata pentru nevoile purtatorului si pentru mediul sau de lucru.

SafetyOne
/