Blog Despre mastile de fata si dispozitivele de protectie respiratorie

Despre mastile de fata si dispozitivele de protectie respiratorie

Mastile de fata si dispozitivele de protectie respiratorie sunt exemple de echipamente personale de lucru care sunt utilizate pentru a proteja purtatorul de particule lichide si aeropurtate care pot contamina fata. Ele reprezinta o parte a unei strategii de control a infectiilor.

mascaO masca de fata este un dispozitiv lejer, de unica folosinta care creeaza o bariera fizica intre gura si nasul utilizatorului si potentialii contaminanti din mediul inconjurator . Mastile de fata nu se impart cu alte persoane si pot fi catalogate ca masti chirurgicale, de izolare, dentare sau pentru proceduri medicale. Mastile de fata pot fi insotite sau nu de scuturi pentru fata.

Mastile de fata sunt fabricate in diferite grosimi si cu capacitati diferite de protectie impotriva contactului cu substante lichide. Aceste proprietati pot afecta de asemenea usurinta dvs. de a respira prin masca si gradul de protectie pe care vi-l ofera masca.

Atunci cand sunt purtate corect, mastile de fata au menirea de a ajuta la blocarea picaturilor, stropilor, jeturilor sau improscarilor care pot contine germeni (virusi si bacterii), impiedicandu-le sa ajunga la gura si nasul dvs. Mastile de fata reduc de asemenea expunerea salivei si secretiilor dvs. respiratorii fata de alte persoane.

Desi masca de fata poate fi eficienta in blocarea stropilor si picaturilor mari de particule, prin designul sau, masca de fata nu filtreaza si nu blocheaza particulele foarte mici din aer care pot fi transmise prin tuse, stranut sau anumite proceduri medicale. De asemenea, mastile de fata nu ofera protectie completa impotriva germenilor si a altor contaminanti, datorita ajustarii lejere dintre suprafata mastii si fata dvs

Mastile de fata nu sunt destinate pentru a fi purtate de mai multe ori. Daca masca dvs. este deteriorata sau murdara, sau daca respiratia prin masca devine dificila, trebuie sa va scoateti masca, sa o eliminati in conditii de siguranta, si sa o inlocuiti cu una noua. Pentru a elimina masca in conditii de siguranta, puneti-o intr-o punga de plastic si aruncati-o la gunoi. Spalati-va pe maini dupa ce ati manipulat masca utilizata.

Pentru a va asigura ca sunteti protejati, toate dispozitivele de protectie respiratorie prevazute pentru utilizare la locul de munca trebuie sa fie marcate CE pentru a arata ca designul a fost testat la un standard recunoscut. Dispozitivele de protectie respiratorie trebuie sa fie de asemenea marcate cu acel standard, care pentru mastile de unica folosinta este EN 149: 2001. Marcajele suplimentare, precum FFP1, FFP2 sau FFP3 indica nivelul de protectie pe care il puteti obtine daca dispozitivul de protectie respiratorie vi se potriveste bine si il utilizati corect. Cu cat numarul este mai mare, cu atat protectia este mai buna. Dispozitivele de protectie respiratorie FFP1, FFP2 si FFP3 pot reduce cantitate de praf pe care o respirati cu factori de 4, 10 si respectiv 20. Un dispozitiv FFP3 este recomandat daca sunteti expus la niveluri ridicate de praf de cereale sau spori de mucegai.

Dispozitivele de protectie respiratorie FFP1, FFP2 si FFP3 sunt concepute doar pentru filtrarea prafului. Acestea nu trebuie utilizate acolo unde exista o atmosfera cu deficit de oxigen sau gaze sau vapori nocivi. Trebuie sa aruncati dispozitivele de respirat de unica folosinta la sfarsitul turei de lucru sau chiar mai devreme daca sunt puternic contaminate.

SafetyOne
/