Blog Cum asiguram igiena si siguranta in restaurante?

Cum asiguram igiena si siguranta in restaurante?

Siguranta alimentara in restaurante (si nu numai) incepe cu o igiena personala excelenta a angajatilor. Veti gasi in acest articol cateva indicatii folositoare pentru a observa si monitoriza igiena personala a personalului din bucatarie pentru a evita contaminarea alimentelor si imbolnavirea clientilor.

Igiena personala

Igiena personala precara este adesea cauza multor cazuri de toxiinfectii alimentare. Cu toate acestea, tinde sa nu fie considerata o prioritate atunci cand vine vorba de siguranta alimentara. Observarea si monitorizarea igienei personale a personalului din bucatarie este cruciala in prevenirea contaminarii alimentelor.

Purtarea unei uniformei adecvate in bucatarie este doar unul dintre pasii pozitivi pe care il puteti face pentru a asigura siguranta alimentelor. Bucatarii trebuie sa poarte intotdeauna imbracaminte de protectie adecvata in zonele unde exista produse alimentare asigurand astfel ca orice contaminanti transportati pe imbracamintea de strada, cum ar fi scame, par de animale sau orice murdarie, nu contamineaza alimentele care ajung la clienti.

Haideti sa vedem care este uniforma corecta a personalului dintr-o bucatarie:

Jachete si pantaloni – purtati in fiecare o jacheta si pantaloni de bucatar curati, pe care sa le imbracati doar la locul de munca

Sorturi – diferite tipuri de sorturi lungi (cu pieptar) ar trebui purtate in functie de bancurile de pregatire a alimentelor (fructe de mare, carne, legume, fructe, etc.)

Manusimanusile de unica folosinta sunt un element crucial in uniforma bucatarilor si personalului din bucatarie si trebuie folosite la manipularea alimentelor crude si gatite

Incaltaminte – pentru bucatarii, se recomanda doar purtarea unei incaltaminte de protectie cu proprietati anti-alunecare, cu acoperire completa a piciorului

Protectie pentru cap – purtati bonete, bandane, sepci sau esarfe curate in fiecare zi pentru a preveni caderea parului in alimente.

Sfaturi pentru siguranta in bucatarie

Graba strica treaba: nu va grabiti si nu alergati prin bucatarie. Desi in restaurante totul este contra timp pentru a servi la timp clientii, trebuie sa stiti ca daca va mentineti calmul si focusul, nu doar ca veti preveni dezordinea si potentiale accidentari, dar veti grabi si procesul de scoatere a comenzilor la timp.

Aruncati intotdeauna un ochi la aragaze: nu lasati niciodata aragazele nesupravegheate – focul deschis poate escalada oricand la un adevarat incendiu in bucatarie

Atentie mare la butelii: asigurati-va intotdeauna ca inchideti buteliile atunci cand nu folositi aragazele sau cuptoarele, pentru a preveni orice risc de incendiu sau explozie.

Depozitati in siguranta obiectele periculoase: Nu asezati obiecte ascutite sau fierbinti in locuri expuse. In timpul orelor de varf, cand personalul este foarte agitat, este posibil sa nu fie foarte atenti la eventualele pericole. Pastrati astfel de obiecte in locuri sigure, ferite.

Lucrati cu instrumentele adecvate: folositi echipamentul si ustensilele adecvate in scopurile pentru care au fost concepute. Nu improvizati!

Pastrati o trusa de prim ajutor in apropiere: plasati intotdeauna la indemana intreg personalului o trusa de prim ajutor si un stingator. Asigurati-va ca nu sunt expirate.

Confortul personal

Aragaze, cuptoare, plite, gratare… cu siguranta bucatariile sunt un mediu de lucru "fierbinte". Pentru bucatari si personalul din bucatarie, caldura poate deveni usor foarte inconfortabila, mai ales daca lucreaza o tura lunga. Prin urmare, purtarea unei uniformei adecvate este cruciala pentru confortul personal.

In acest sens, bucatarii ar trebui sa poarte o uniforma de marimea potrivita, cu o croiala lejera care sa asigure fluxul de aer si confectionata din materiale respirabile de calitate si care sa nu irite pielea. Purtarea unor haine de lucru neadecvate sau incomode, va afecta confortul, capacitatea de lucru si performanta pe termen lung.

 

SafetyOne intelege importanta purtarii unor echipamente de lucru pentru bucatarie adecvate, si de aceea va ofera o gama variata de imbracaminte de lucru Horeca pentru bucatari, din materiale de calitate, de la producatori de top in domeniu. Orice ai nevoie in materie de haine de lucru pentru bucatarie, cu siguranta vei gasi la noi produsele favorite, in sectiunea IMBRACAMINTE – categoria HORECA.

SafetyOne
/