Blog Clase de protectie si standarde de siguranta pentru incaltamintea de protectie

Clase de protectie si standarde de siguranta pentru incaltamintea de protectie

Încălțămintea de lucru și încălțămintea de protectie fac parte din echipamentul individual de protecție (PPE) și au mecanisme de protecție extinse. Acestea trebuie să respecte o serie de standarde de siguranță, care sunt specificate în regulamente și norme.

Încălțămintea de protectie este utilizata în industriile profesionale în care purtătorii sunt expuși la diverse pericole și riscuri care le pot afecta sănătatea și protejează, de asemenea, împotriva căderilor și alunecarilor.

Pentru încălțămintea de protectie, se face o distincție între categoriile individuale de pericole. Protecția împotriva impactului mecanic este condiția de bază pentru marea majoritate a tuturor aplicațiilor: include căderea obiectelor, tăieturile de ferăstrău, metal lichid și stropirea cu metale.

Aditional, pot apărea cerințe speciale în anumite domenii de activitate. In cazul lucrului la linii electrice și echipamente electrice, este necesar ca bocancii de lucru să fie izolati impotriva tensiunii electrice. Exact efectul opus este o condiție necesară atunci când se lucreaza pe componente sensibile. In acest caz, încărcarea electrostatică trebuie prevenita.

Standarde de siguranta

Pentru siguranță și confort la nivel optim, există norme și clase care împart incaltamintea în categorii și simplifică astfel selecția. Standardele descriu mecanismele de protecție care trebuie acordate:

  • DIN EN ISO 20345 descrie standardele pentru încălțămintea de protectie de înaltă performanță, care trebuie să reziste la o energie de impact de 200 de jouli și la o presiune de 1,5 tone. În plus, trebuie să fie aiba integrat un bombeu (de obicei, sub forma unei carcase din metal).
  • DIN EN ISO 20346 reglementează standardele pentru încălțămintea de protectie pentru încărcături medii și cu bombeu integrat. Acest standard rezistă la o energie de impact de 100 de jouli și o forță de compresie de o tonă.
  • DIN EN ISO 20347 reglementează faptul că încălțămintea trebuie să fie echipată cu cel puțin o componentă de protecție, dar bombeul nu este obligatoriu.

Clase de protectie

In funcție de domeniul de aplicare, incaltamintea de protectie se distinge prin următoarele clase de protecție:

  • SB - Încălțăminte de siguranță cu bombeu care oferă rezistență la un impact de 200 de jouli.
  • S1 - La fel ca SB, dar îndeplinește și următoarele cerințe suplimentare: zona inchisa a calcaiului, proprietăti antistatice, absorbția energiei in zona călcâiului.
  • S2 - La fel ca S1, cu următoarele cerințe suplimentare: impermeabilitate și absorbția apei in partea superioară.
  • S3 - La fel ca S2, cu excepția faptului că sunt necesare și următoarele cerințe suplimentare: talpa intermediara rezistentă la penetrare.
  • S4 - incaltaminte fabricata 100% din cauciuc sau polimeri. Incaltaminte de protectie cu bombeu metalic, rezistenta la apă și cu protectie impotriva umezelii si murdariei. Antiderapanta si talpa in relief.
  • S5 - incălțăminte de protectie cu bombeu metalic talpa cu insertii metalice, impermeabilă și adecvata pentru zonele cu expunere indelungata la lichide, umiditate și murdărie. Protectie aditionala si rezistenta la penetrare.

Safetyone.ro va pune la dispozitie o gama variata de incaltaminte de protectie, acoperind majoritatea domeniilor de activitate.

Suntem distribuitor produse marca Portwest, lider pe piata echipamentelor, imbracamintei si incaltamintei de protectie.

Personalul nostru va sta la dispozitie cu informatii pentru a va ajuta sa gasiti incaltamintea care sa va ofere standardele si clasele de protectie adecvate pentru activitatea pe care o desfasurati.

SafetyOne
/