Blog Cele mai importante caracteristici pentru manusile de protectie la locul de munca – partea I

Cele mai importante caracteristici pentru manusile de protectie la locul de munca – partea I

Atunci cand inevitabil au loc accidente in mediile de lucru solicitante si cu riscuri crescute de accidentari, o pereche adecvata de manusi de protectie poate salva mainile si chiar viata lucratorului. Traim într-o lume în care mai mult înseamna mai bine, mai bun, dar nu este si cazul manusilor de protectie. Manusile adecvate sunt cele care respecta - nu depasesc! - cerintele minime de protectie si siguranta.  De aceea, daca se depasesc cerintele minime, manusa va deveni, cel mai probabil, prea voluminoasa, iar muncitorii efectiv nu o vor purta. Nu exista o pereche de manusi de protectie care sa indeplineasca toate cerintele de siguranta si care sa fie adecvata pentru protectie in toate mediie de lucru. Veti descoperi in cadrul acestui articol ca sarcini si medii de lucru diferite, implica tipuri diferite de manusi de protectie.

Cu acest ghid pentru caracteristicile cele mai importante ale manusilor de protectie , va puteti crea lista specifica de cerinte, pentru fiecare sarcina in parte.

Rezistenta la impact

Manusile cu protectie la impact sunt prevazute cu vatuire pe partea superioara a mainii si la degete. In unele industrii, muncitorii sunt adesea expusi la pericole severe de impact, în special din cauza echipamentelor grele – iar în ultimii cativa ani, manusile rezistente la impact au redus dramatic incidente precum fracturi sau alte leziuni ale mainii.

Rezistenta la abraziune

Leziunile prin abraziune sunt pe locul doi dupa taieturi, ceea ce face ca rezistenta la abraziune sa fie un alt factor important. Pielea naturala ofera înca o rezistenta mare la abraziune, dar materialele moderne si tehnice ajung repede din urma. Rezistenta la abraziune se refera si la durata generala de viata a manusii. In unele medii de productie extrem de solicitante, chiar si manusile de înalta calitate trebuie schimbate cu o pereche noua de patru ori pe zi. Daca munca dvs. include abraziune substantiala, ar fi bine sa testati manusile pe o perioada suficient de lunga pentru a vedea daca manusa rezista în timp.

Rezistenta la vibratii

Rezistenta la vibratii este o cerinta vitala pentru lucratorii care folosesc unelte pneumatice sau echipamente similare, care pot provoca sindromul vibratiilor mana-brat (HAVS) care este un handicap grav. Pentru unelte cu niveluri ridicate de vibratii - ex. ciocanul pneumatic - alegeti o manusa prevazuta cu un strat gros de captuseala anti-vibratii; pentru unelte mai mici - ex. polizorul - alegeti o manusa mai subtire si care se muleaza mai bine pe mana. De retinut - un strat prea gros de captuseala poate duce de fapt la încordarea antebratului si poate creste probabilitatea de HAVS. De asemenea, manusile cu deget întreg sunt mult mai bune decat versiunile cu jumatate de deget, deoarece riscul de HAVS la nivelul varfului degetelor este foarte mare.

Protectie împotriva substantelor periculoase

Nu exista „protectie generica împotriva substantelor periculoase”. Daca jobul tau presupune manipularea substantelor chimice, este esential ca manusile de protectie utilizate sa aiba un finisaj cu protectie specifica impotriva tipurilor de chimicale pe care urmeaza sa le manipulezi. Exemplu - o pereche de manusi cu protectie chimica din alcool polivinilic sunt rezistente la o gama larga de substante chimice destul de periculoase, dar sunt solubile în apa. Asta inseamna ca daca intra în contact cu apa, se vor destrama rapid.

IMPORTANT  - nicio manusa rezistenta la substante chimice nu va tine lucrurile rele la distanta pentru totdeauna. De aceea trebuie sa stii exact cat de mult poate rezista o manusa rezistenta si cand trebuie aruncata.

Dexteritate

Exista standarde pentru dexteritate, dar într-adevar, trebuie sa efectuati teste specifice pentru a întelege nevoile de dexteritate ale lucratorilor dvs. Înainte de a cumpara manusi pentru dexteritate, ar fi bine sa reusiti sa obtineti niste mostre si sa solicitati lucratorilor sa le testeze timp de aproximativ o saptamana. Daca lucratorii dvs. nu îsi pot îndeplini sarcinile în timp ce poarta manusile, nu le vor purta, iar manusile functioneaza doar daca sunt purtate!

 

 

SafetyOne
/