Blog Articol ghid: Alegerea corecta a Manusilor de protectie – partea I: caracteristici generale si categorii de risc

Articol ghid: Alegerea corecta a Manusilor de protectie – partea I: caracteristici generale si categorii de risc

Selectarea si purtarea adecvata a manusilor de protectie la locul de munca nu este doar o masura de siguranta, ci o investitie in sanatatea si bunastarea angajatilor. Alegerea manusilor potrivite pentru riscurile specifice ale locului de munca poate face diferenta intre o zi de lucru in siguranta si un potential accident.

Diferite tipuri, stiluri si materiale de manusi de protectie sunt purtate in multe profesii si medii diferite la locul de munca. Acest articol isi propune sa va ajute sa decideti ce manusi de protectie se potrivesc cel mai bine pentru angajatii vostri in functie de cerintele de siguranta ale mediului si aplicatiilor de lucru.

Pentru a va asigura ca dvs. si angajatii dvs. sunteti protejati, fiti intotdeauna atenti la pictograma din 4 cifre de pe spatele manusii, care ofera evaluari la testarea pentru rezistenta la abraziune, taiere, rupere si perforare (unde 1 = protectie scazuta si 5 = protectie maxima).

Glosarul caracteristicilor manusilor de protectie

Manusi antivibratii - pentru protectie impotriva sindromului vibratiilor mana-brat (HAVS), care este un handicap grav, in timpul manipularii masinariilor si echipamentelor.

Manusi anti-taiere - manusi de siguranta care ofera protectie impotriva lamelor, muchiilor ascutite si contra ruperii sau abraziunii generale. Ideale pentru medii precum constructii, instalatii chimice, fabricarea si sudarea metalelor, pregatirea alimentelor, asistenta medicala si depozite.

Manusi protectie chimicaofera protectie impotriva substantelor chimice comune in conditii de lucru uscate, umede si uleioase.

Manusi unica folosinta - ofera protectie temporara mainilor. Disponibile intr-o varietate de materiale, inclusiv optiuni fara latex si fara pulbere, utilizate de obicei in industria auto si medicala.

Manusi impregnate pentru manipulare generala - manusi de protectie cu optiuni care includ aderenta imbunatatita, dexteritate sau transfer redus de scame pentru manipularea produselor/manuala.

Manusi rezistent la caldura / Manusi sudura - manusi de protectie construite cu cusaturi de inalta rezistenta si finisaje pentru a proteja impotriva caldurii extreme, inclusiv in sarcinile de sudura.

Manusi de lucru din piele - ideale pentru soferi si medii de lucru cu accent pe manipulare, pentru dexteritate si protectie combinate.

Manusi termice - manusi de protectie care ofera performante ridicate in conditii de frig extrem.

In plus, exista o serie de standarde EN care descriu in mod specific cerintele pentru proprietatile individuale ale manusilor de protectie, cum ar fi rezistenta la uzura, rezistenta chimica etc. Manusile de lucru sunt impartite in 3 categorii in functie de riscul impotriva caruia ofera protectie.

Categoriile de risc stabilite in Directiva UE 89/686 CEE, privind cerintele de siguranta pentru echipamentele individuale de protectie:

CATEGORIA I - RISC MIC

Manusile trebuie folosite doar pentru sarcini cu risc minim de siguranta. Nu sunt necesare teste speciale sau marcaj CE.

CATEGORIA II - RISC MEDIU

Manusi pentru sarcini care implica risc mediu de siguranta. In aceasta categorie, manusile de lucru trebuie testate de un institut de testare independent aprobat in conformitate cu EN 420 si cu unul sau mai multe alte standarde, de ex. EN ISO 374 si EN 388. Manusile trebuie sa fie insotite de o pictograma care ilustreaza functia de protectie si marcajul CE.

CATEGORIA III - RISC MARE

Manusi de lucru pentru sarcini cu risc ridicat de siguranta, de ex. manipularea substantelor chimice, lucrul in conditii de caldura extrema, frig, radiatii sau lucrari electrice. In aceasta categorie, manusile trebuie sa fie testate de un institut de testare independent, aprobat la fel ca in Categoria II si, de asemenea, trebuie sa fie supuse unui control continuu al calitatii. Pe langa o pictograma care ilustreaza functia lor de protectie si marcajul CE, pe aceste manusi trebuie sa existe si un cod din 4 cifre care se refera la institutul de testare respectiv.

SafetyOne pune accent pe protectia mainilor si va pune la dispozitie o gama variata de manusi de protectie de la producatori de top precum Portwest, impartita pe categorii in functie de protectia iferita si riscurile pe care le acopera, pentru ca toti clientii nostril sa poata alege usor manusile de protectie de care au nevoie in functie de specificul industriei si mediului in care lucreaza.

Incheiem acest articol cu un apel catre toti profesionistii: investiti in siguranta dumneavoastra si a angajatilor dvs. prin alegerea si purtarea corespunzatoare a manusilor de protectie. Sa fim constienti ca aceste echipamente de protectie personala nu sunt doar accesorii, ci un scut vital ce ne permite sa ne desfasuram activitatea in conditii de siguranta. Pastrati-va sanatatea si protejati-va fiecare zi de munca cu echipamente de protectie de inalta calitate de la SafetyOne!

SafetyOne
/