Blog Imbracamintea de protectie impotriva pericolelor fizice termice

Imbracamintea de protectie impotriva pericolelor fizice termice

imbracaminte-protectie-caldura-focLucratorii se confrunta deseori la locul de munca cu situatii riscante datorate unei mari varietati de pericole ce implica caldura si flacarile, pericole cu diferite niveluri de expunere si intensitate. Printre altele, urmatoarele grupuri de muncitori sunt expusi la pericole provocate de caldura si foc: angajatii din industria siderurgica si metalurgica neferoasa si sticlarie, precum si cei din industria ceramica, industria de prelucrare a fierului si otelului (topitorii, fierarii), sudori, etc.

Alegerea corecta a imbracamintei de protectie impotriva pericolelor asociate cu locuri de munca cu temperaturi ridicate, necesita determinarea relatiei dintre intensitatea pericolului si nivelul de performanta al echipamentului de protectie personala in ceea ce priveste parametrii corespunzatori. Standardele europene specifica cerintele pentru parametrii individuali care caracterizeaza nivelul de performanta al imbracamintei de protectie sub forma claselor de protectie.

Parametrii care caracterizeaza rezistenta imbracamintei de protectie la caldura si foc

Tipul de imbracaminte de protectie care urmeaza sa fie utilizat de angajatii expusi la temperaturi ridicate si foc, depinde in primul rand de tipul si intensitatea acestor factori periculosi. Proprietatile si parametrii de protectie ai materialelor utilizate pentru imbracamintea de protectie impotriva caldurii si focului sunt definite in lista de mai jos. Acesti parametrii sunt determinati prin metode de testare incluse in standardele europene. In conformitate cu cerintele aplicabile ale standardelor europene, fiecare parametru corespunde unei litere de cod relevanta.

Propagare limitata a flacarii (litera de cod A1 si / sau A2) - Produs de imbracaminte considerat ca satisface cerintele standardelor europene armonizate cu Directiva 89/686/EEC [1] in cazul in care arderea pentru toate materialele si accesoriile nu este sustinuta mai mult de 2 secunde dupa scaderea flacarii.

Imbracamintea poate fi etichetata cu litera de cod A1 (aplicarea flacarii pe suprafata materialului), A2 (aplicarea flacarii pe marginea esantionului), sau A1 + A2.

Rezistenta materialului de imbracaminte la transferul de caldura convectiv de la flacara (litera de cod B).

Rezistenta materialului de imbracaminte la caldura radianta (litera de cod C).

Rezistenta materialului de imbracaminte la stropi de metal topit, este definita prin urmatoarele litere de cod, in functie de metal:

D - rezistenta materialului de imbracaminte la aluminiu topit

E - rezistenta materialului de imbracaminte la fier topit

Rezistenta la caldura de contact (litera de cod F)

Parametrii de protectie mentionati mai sus sunt determinati inainte si dupa numarul de cicluri de conservare (ex: spalare, curatare si calcare), care sunt specificate de producator.

Eticheta imbracamintei de protectie si Informatii furnizate de producator, ar trebui sa includa:

  • Numarul maxim admisibil de conservare
  • Literele de cod relevante marcate langa numarul standardului care defineste cerintele pentru imbracamintea de protectie.
SafetyOne
/