Blog Cum lucram in siguranta cu materialele toxice?

Cum lucram in siguranta cu materialele toxice?

Materialele toxice sunt substante care pot cauza leziuni grave daca patrund in organism. Acest articol contine informatii ajutatoare despre modul in care putem lucra cu, si manipula in siguranta materialele toxice.

Cand ar trebui sa purtam echipament personal de protectie?

Masuri de control precum ventilatia, ingradirea si practicile de lucru sunt exemple de metode preferate pentru protectia muncitorilor. Daca aceste masuri nu sunt fezabile sau daca nu pot asigura protectie adecvata muncitorilor, atunci poate fi necesar echipamentul personal de protectie.

Alegerea echipamentul personal de protectie corespunzator pentru un anumit loc de munca este esentiala. Solicitati ajutorul si experienta unui profesionist calificat care stie cum sa evalueze riscurile si pericolele unui anumit job, in special cele legate de substante si materiale toxice.

 

Inainte ca materialul toxic sa fie adus in incinta si utilizat:

  • Echipamentul personal de protectie trebuie sa fie disponibil.
  • Muncitorii trebuie sa stie unde se afla echipamentul de protectie si sa fie instruiti sa-l foloseasca in cazuri de urgenta cat si pentru operatiuni normale.
  • Este important sa se inteleaga limitarile echipamentului personal de protectie, nu doar capacitatile acestuia. Este crucial ca orice echipament personal de protectie sa fie purtat atunci cand este anume conceput sau specificat pentru un job.

 

Evitarea contactului piele-material toxic

Unele materiale toxice pot fi periculoase atunci cand intra in contact cu pielea. In aceste cazuri, poate fi necesara purtarea de echipament de protectie precum manusi, sorturi, bocanci, glugi sau alte obiecte de imbracaminte de protectie, in functie de riscul de contact cu pielea. Alegeti haine confectionate din materiale care rezista la permeatie, penetratie sau deteriorare cauzata de substanta chimica.

Protejarea ochilor si fetei de materiale toxice

Protectia ochilor este de asemenea foarte importanta atunci cand se lucreaza cu materiale toxice. Selectarea celei mai potrivite protectii depinde de anumiti factori, precum modul in care este utilizata substanta chimica, caracteristicile fizice (ex. pudra fina, lichid, vapor, etc.) si efectele potentiale asupra sanatatii (ex. irita ochii, irita pielea, toxic daca este absorbit prin piele, etc.). In unele cazuri, poate fi necesara purtarea unei masti (cu ochelari de protectie) pentru a proteja fata impotriva stropilor.

Evitati inhalarea particulelor, vaporilor sau aburilor toxici

Selectia si montarea adecvata a protectiei respiratorie poate fi destul de complexa si oricand este utilizata la locul de munca, trebuie sa fie atent monitorizata si controlata pentru a asigura siguranta lucratorului.

Selectia atenta a stilului si cartuselor dispozitivelor de protectie a respiratiei este o componenta importanta a oricarui program de protectie a respiratiei. Echipamentul pentru protectie respiratiei trebuie sa aiba dimensiunea corespunzatoare, iar utilizatorul trebuie sa stie cum sa testeze ajustarea, cum sa curete, sa intretina si sa depoziteze echipamentul. Utilizatorul trebuie sa stie de asemenea cat de des trebuie schimbat cartusul. Nu presupuneti NICIODATA ca daca puteti "mirosi" materialul toxic, inseamna ca trebuie schimbat cartusul.

Echipamentul de protectie este foarte eficient si va protejeaza de multe pericole si accidente, cu conditia sa fie purtat intotdeauna la locul de munca sis a fie purtat in mod corespunzator.

SafetyOne
/