Blog Ochelarii de protectie – cand trebuie purtati, unde si tipuri

Ochelarii de protectie – cand trebuie purtati, unde si tipuri

Substantele chimice sau obiectele străine care intra în ochi și tăieturile sau zgârieturile pe cornee sunt leziuni oculare frecvente care apar frecvent la locul de muncă. Alte leziuni oculare frecvente sunt cauza de stropi cu grăsime și ulei, arsuri de la aburi, expunere la radiații ultraviolete sau infraroșii și așchii de lemn sau metal care sunt proiectate in aer.

De asemenea, lucrătorii din domeniul sănătății, personalul de laborator și de curatenie și alți lucrători din aceste medii pot fi expuși riscului de a dobândi boli infecțioase datorate expunerii ochilor. Unele boli infecțioase pot fi transmise prin membranele mucoase ale ochiului. Astfel de situatii pot apărea prin expunerea directă la stropi de sânge, picăturile respiratorii generate în timpul tusei sau prin atingerea ochilor cu degetele contaminate sau cu alte obiecte contaminate.

Care sunt ocupatiile cu risc ridicat de leziuni oculare?

  • constructii
  • fabricatii
  • minerit
  • dulgherie
  • reparatii auto
  • reparatii si lucrari electrice
  • instalatii sanitare
  • sudura
  • intretinere si curatenie

Cand apar accidente la nivelul ochilor la locul de munca?

Lucrătorii se confruntă cu leziuni oculare la locul de muncă din două motive majore:

  • Nu poarta protecție pentru ochi.
  • Nu poarta tipul de protectie adecvat pentru mediul de lucru si specificitatea jobului.

Ce tip de protectie a ochilor trebuie sa port in functie de pericolele implicate de locul meu de munca?

  1. Dacă lucrezi într-o zonă caracterizata frecvent de particule, obiecte sau praf purtate de aer sau aruncate in aer, trebuie sa porti cel putin ochelari de protectie cu protecție laterală (ecrane laterale).
  2. Dacă lucrezi cu substanțe chimice, trebuie să porti ochelari de protecție-masca.
  3. Dacă lucrezi în apropiere de radiații periculoase (sudură, lasere sau fibră optică), trebuie să porti ochelari de protecție pentru uz specific, ochelari de protecție tip masca, vizere sau casti cu viziere concepute pentru acea sarcina.
  4. Impact - Ochelari de protecție cu protecție laterală, ochelari de protecție tip masca cu ventilație directă sau indirectă, viziere purtate peste ochelarii de protecție sau peste ochelarii de protecție tip masca cu ventilație directă sau indirectă, casti de protectie cu viziere sau scuturi transparent
  5. Praf - Ochelari de protecție împotriva prafului cu ventilație directă sau indirectă, dispozitive de respiratie cu masca pentru toata fata
  6. Chimicale - Ochelari de protecție cu ventilație indirectă sau fără ventilație, dispozitive de protecție a feței purtate peste ochelari de protecție tip masca cu ventilație indirectă sau fără ventilație, dispozitive de respiratie cu masca pentru toata fata.

Atunci când selectezi ochelarii de protectie corespunzători pentru locul de muncă, trebuie mai întâi să efectuezi o evaluare a riscurilor implicate de locul de muncă. Dacă există pericole la locul de muncă pentru ochi și față, trebuie să determini când, unde și ce tip de protecție pentru ochi și față iti sunt necesare.

Unde gasesc ochelari de protectie?

O vizita pe site-ul Safetyone.ro te scuteste de drumul pe la magazine specializate pe echipamente de protectie. La Safetyone gasesti o gama larga de ochelari de protectie si protectie pentru fata, de la producatori de renume pe piata de profil. Raportul pret-calitate este de asemenea excelent!

SafetyOne
/