Blog Nu cumparati manusi de protectie inainte sa cunoasteti aceste informatii esentiale!

Nu cumparati manusi de protectie inainte sa cunoasteti aceste informatii esentiale!

Nu cred ca mai trebuie subliniata in vreun fel importanta manusilor de protectie ADECVATE pentru protectia muncitorilor. Dar cred ca multi angajatori nu sunt inca familiarizati complet cu cerintele minime care trebuie avute in vedere atunci cand se gandesc sa achizitioneze manusi de protectie pentru angajatii lor.

Atunci cand asigura manusi de protectie angajatilor, angajatorul trebuie sa fie sigur ca manusile achizitionate ofera protectie adecvata pentru toate posibilele pericole de la locul de munca, dar in acelasi timp, trebuie sa se asigure ca manusile sunt la indemana muncitorilor si ca sunt confortabil de purtat.

Tineti minte: manusile ofera  zero protectie daca nu sunt purtate!

Pentru a va ajuta sa alcatuiti o lista cu cerintele elementare de urmat atunci cand porniti in cautare de manusi de protectie, va punem la dispozitie acest articol din 2 parti, unde veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a gasi manusile de protectie potrivite pentru domeniul dvs. de lucru.

Dexteritate

Exista standarde pentru dexteritate, dar in practica, cel mai bine este sa efectuati teste specifice pentru a intelege nevoile de dexteritate ale lucratorilor dvs. Inainte de a achizitiona manusi de protectie, cel mai corect ar fi sa luati cateva modele de proba si sa le solicitati lucratorilor sa le testeze timp de aproximativ o saptamana. Daca muncitorii dvs. nu isi pot indeplini sarcinile in timp ce poarta manusile, ei nu le vor purta, iar manusile functioneaza doar daca sunt purtate. Se intampla foarte des ca muncitorii sa isi dea jos manusile pentru a efectua anumite sarcini, si apoi sa si le puna la loc. Este un automatism de care muncitorii probabil nici nu sunt constienti. Si asta se intampla pentru ca manusile nu sunt confortabile, sunt transpirate, prea groase, etc. Daca angajatii tai nu poarta manusile de protectie, este sarcina ta sa faci ceva in aceasta privinta.

Aderenta

Ca si in cazul dexteritatii, determinarea cerintelor dvs. in materie de manusi pentru aderenta necesita teste specifice. Este posibil ca manusile sa necesite, de asemenea, invelisuri de protectie speciale. De exemplu, foile de metal, necesita de obicei un strat de ulei special pentru metale pentru a preveni rugina.

Cand vine vorba de priza/aderenta, aveti nevoie de un anumit tip de manusa in functie de domeniul de lucru. Ex.: daca lucrati la o placa mare de sticla, sa spunem pentru constructia unui bloc turn, este nevoie de o aderenta extrem de buna, impreuna cu rezistenta la taiere: daca sticla aluneca, instinctul dicteaza sa strangeti mai tare, iar sticla va poate taia ca o lama. In acest exemplu, manusile „de uz general” nu vor fi suficiente.

Rezistenta la taiere

Taieturile se afla in capul listei de accidentari si leziuni la maini, astfel ca rezistenta la taiere este esentiala.

Materialele moderne au revolutionat manusile rezistente la taiere. De exemplu, Kevlar, acelasi material utilizat la fabricarea vestelor antiglont, poate fi tesut (firele sunt imbinate impreuna pentru a forma o tesatura) si tricotat in manusi pentru a oferi o rezistenta remarcabila la taiere. Daca purtati manusile de protectie corecte si o bucata de sticla va aluneca in mana, exista sansa sa nu va taiati deloc, sau, daca totusi va taiati, rana va fi mult mai putin grava decat daca nu ati fi purtat protectie corespunzatoare la taiere.

Rezistenta la abraziune

Leziunile datorate abraziunii sunt pe locul 2 dupa taieturi in topul pericolelor si accidentelor de munca legate de maini, ceea ce face din rezistenta la abraziune un alt factor extrem de important. Pielea ofera inca o mare rezistenta la abraziune, dar exista si numeroase materiale moderne foarte rezistente la abraziune. In mediile unde exista risc foarte mare de abraziune, sunt necesare manusi de protectie concepute specific pentru aceasta proprietate. Acestea sunt fabricate din materiale precum cauciuc armat sau piele intarita cu fibra chimica. Pentru mediile de lucru unde se lucreaza cu substante chimice, manusile antiabraziune sunt deseori confectionate din cauciuc butilic sau nitrilic, care este impermeabil la anumite chimicale si rezistenta la abraziune si degradare.

Rezistenta la perforare

Manusile rezistente la perforare protejeaza impotriva intepaturilor, taieturilor, ruperilor si abraziunilor. Manusile rezistente la perforare sunt de obicei utilizate pentru manipularea placilor de metal sau sticla, in constructii, transport si pentru uz general in fabrici. Cu toate acestea, daca o manusa de protectie este rezistenta la perforare, nu inseamna neaparat ca protejeaza impotriva acelor hipodermice.

Manusile rezistente la perforare pot fi fabricate din stratificarea mai multor materiale specializate diferite si sunt deseori concepute pentru a avea si alte niveluri de protectie, cum ar fi rezistenta la taiere si rupere, pentru a indeplini cerintele de manipulare a aplicatiilor care prezinta un risc de perforare. Mai jos aveti cateva exemple de materiale utilizate pentru unele dintre cele mai vandute manusi rezistente la perforare:

  • Kevlar
  • Fire de sarma - tesute in manusa
  • Amestec de nailon - pentru partea superioara a manusii
  • Plasa de otel - adesea folosita pentru palma
  • Invelis de nitril - utilizat pentru protectie si aderenta
  • Piele
  • Invelis din latex

Nu uitati ca urmeaza partea a doua a acestui articol. Urmariti-ne pentru a fii sigur ca aveti informatiile complete necesare pentru o alegere corecta in materie de manusi de protectie!

 

SafetyOne
/