Blog Cand si ce tip de masti de protectie respiratorie utilizam

Cand si ce tip de masti de protectie respiratorie utilizam

Mastile de protectie respiratorie protejeaza lucratorul in medii de lucru cu potentiale pericole: private de oxigen, prafuri nocive, fumuri de metal, vapori, gaze toxice, etc. Astfel de pericole pot cauza cancer, insuficienta pulmonara sau chiar decesul in unele cazuri.

Cand trebuie utilizata masca de protectie respiratorie?

Trebuie inteles ca lucratorii trebuie sa utilizeze mastile de protectie respiratorie impotriva contaminantilor din aer doar daca alte metode de control a pericolelor la locul de munca nu sunt practice sau posibile in circumstantele specifice. Trebuie inteles ca masca de protectie respiratorie nu este, si nu trebuie vazuta ca prima optiune pentru protectia respiratorie. Masca de protectie respiratorie trebuie utilizata numai atunci cand alte metode de protectie nu sunt posibile sau in cazuri de urgenta care necesita interventia imediata.

Hazardele respiratorii pot include contaminanti aeropurtati precum continantii biochimici, praf, ceata, vapori si gaze toxice, sau atmosfere cu deficit de oxigen. Dupa eliminarea cauzelor sau inlocuirea materialelor, echipamentelor sau proceselor care sunt posibile cauze de risc, mijloacele tehnice bine concepute si sustinute sunt metodele preferate pentru controlul expunerii lucratorilor la contaminantii periculosi din aer. Aceste metode de control includ:

  • Ventilare mecanica
  • Inchiderea sau izolarea procesului sau echipamentului de lucru care cauzeaza pericolul
  • Modificarea proceselor, inclusiv inlocuirea cu materiale mai putin periculoase acolo unde este posibil

Pe langa metodele tehnice, mecanisme administrative de combatere a pericolelor sunt utilizate pentru a limita timpul de expunere, prin reducerea orelor de lucru in zonele de contaminare sau prin implementarea altor astfel de reguli la locul de munca. Aceste masuri de combatere au destul de multe limitari, pentru ca nu indeparteaza pericolul.

Clase diferite de masti de protectie

Cele doua tipuri principale sunt:

  • Masti de protectie respiratorie pentru purificarea aerului (APR)
  • Masti de protectie respiratorie cu aductie de aer (SAR)

Masti de protectie respiratorie pentru purificarea aerului (APR)

Pot indeparta contaminantii din aerul respirat prin filtrarea particulelor (praf, fum de metal, vapori, etc.). Alte tipuri de masti de protectie respiratorie purifica aerul adsorbind gazele sau vaporii pe un adsorbant (material adsorbant) fixat intr-un cartus sau canistra.

Acest tip de masti se fixeaza bine si sunt disponibile in mai multe forme:

  • Masti cu supape
  • Semi-masti (acopera fata de la nas pana sub barbie)
  • Masti complete (acopera toata fata)

Mastile de protectie respiratorie cu acoperire totala a fetei protejeaza de asemenea ochii impotriva expunerii la chimicale iritante.

Masti de protectie respiratorie cu aductie de aer (SAR)

Mecanism de functionare: utilizeaza aer dintr-o sursa externa de aer comprimat, independenta de mediul de lucru contaminant. Utilizate pentru game extinse de aplicatii industriale, oferind cel mai inalt nivel de confort prin reimprospatarea si circulatia aerului.

Tipuri de masti de protectie respiratorie cu aductie de aer:

  • Aparate autonome de respirat (SCBA) care ofera protectie respiratorie in mediile toxice sau poluate sau unde exista deficit de aer
  • Costume de protectie care acopera total corpul muncitorului si care sunt dotate cu sistem care fac posibila viata.
SafetyOne
/