Blog Cand ar trebui purtata casca de protectie si cum ajuta la protectia personala?

Cand ar trebui purtata casca de protectie si cum ajuta la protectia personala?

În multe ramuri industriale, de exemplu, minerit, energie, construcții sau silvicultură, riscul de rănire a capului este prezent la orice pas pentru lucrători. Datorită naturii activităților desfășurate in aceste medii de lucru, nu este întotdeauna posibilă eliminarea acestor riscuri doar prin soluții organizaționale adecvate sau cu ajutorul echipamentului colectiv de protecție. Prin urmare, singura modalitate de a asigura siguranța muncitorilor este prin utilizarea căștilor de protecție.

Tipul de cască care trebuit purtata de un lucrător va depinde de natura specifică a riscurilor fizice identificate in cadrul evaluării riscurilor pentru activitatea respectiva.

Care sunt pericolele de care ne protejează casca de protecție?

Căștile de protecție sunt una dintre formele de echipament de protecție personala utilizat cel mai frecvent. Cu condiția sa fie purtate in mod corect, căștile de protecție vor proteja capul utilizatorului împotriva:

  • impactul provocat de căderea unor obiecte de la înălțime, prin absorbirea socului loviturii din zona capului
  • lovirii cu capul de obiecte fixe periculoase de la locul de munca
  • forțelor laterale - acest timp de protecție depinde de tipul de casca de protecție selectata. Căștile de protecție tradiționale uzuale nu sunt concepute pentru a proteja utilizatorii împotriva impactului din fata, lateral sau din spate in zona capului.
  • focului deschis, stropilor de material topit, socului electric, temperaturilor ridicate - aceste tipuri de protecții depind de standardul caștii de protecție selectata, întrucât o casca de protecție standard nu va proteja niciodată de exemplu împotriva unui soc electric.

Ce criterii de protecție trebuie sa îndeplinească o casca de protecție?

In general, căștile de protecție ar trebui sa:

  • reziste la penetrarea unor obiecte,
  • absoarbă șocul unei lovituri,
  • sa fie rezistenta la apă și la arderea lentă, și
  • sa fie însoțita de instrucțiuni care explică ajustarea si înlocuirea corectarea și a suspensiei și a lamei de fixare pe cap a căștilor.

Care sunt mediile de lucru care prezinta cele mai mari riscuri de accidentari in zona capului?

In toate mediile de lucru unde exista posibilitatea producerii de accidentari in zona capului datorita impactului cu obiecte fixe si/sau din cauza unor obiecte aflate in cădere, sau risc de șocuri electrice sau arsuri, casca de protecție este un element esențial de protecție personala. Căștile de protecție trebuie purtate:

  • pe șantier, in lucrările de construcție
  • in zone de lucru unde se lucrează in vecinătatea echipamentelor de ridicare (macarale, troliuri, etc.) si/sau cu încărcături suspendate
  • in silvicultura
  • lucrul in cisterne, puțuri, tuneluri, etc.
  • In aceste medii si situații de lucru, purtarea caștii de protecție va ajuta la protecția lucrătorului împotriva rănilor la nivelul scalpului, craniului si coloanei cervicale.

Toate căștile de protecție trebuie să fie însoțite de instrucțiuni privind modul de ajustare și adaptare corectă a căștii pentru nevoile fiecărui utilizator individual. Prin urmare, este important ca înainte de a utiliza casca de protecție, utilizatorul să citească și să se familiarizeze cu aceste instrucțiuni de utilizare si de siguranță.

Ce trebuie sa știi atunci când porți o casca de protecție?

  • Atunci când reglează si isi poziționează casca de protecție pe cap, utilizatorul trebuie să se asigure că:
  • curelele hamului care traversează partea superioară a căștii, se atașează strâns de cap,
  • lama de fixare pe cap a căștilor care se desfășoară în jurul capului, se fixează fix pe frunte și ceafa,
  • casca de protecție este montată în siguranță pe cap, respectiv ca casca trebuie să fie poziționată pe cap și ar trebui să fie limitată de spațiul minim dintre materialul dur și craniu. Acest lucru va oferi un centru de gravitate scăzut și un echilibru excepțional.
  • casca trebuie ajustata astfel incat, chiar fara a folosi o curea pentru barbie, aceasta va sta pe cap fara a cădea.

Ce presupune utilizarea, întreținerea si depozitarea corecta a caștii de protecție?

Utilizare corespunzătoare se refera la respectarea regulilor si instrucțiunilor specificate de producător in manualul de operare, respectiv conditiile si modul de utilizare a produslui, metodele de intretinere si depozitare recomandate, precum si conditiile de calificare a unei casti pentru retragerea acesteia din folosinta: in afara de uzura normala, o casca de protecție trebuie scoasa din folosința in cazul in care a fost expusa unui impact puternic sau daca prezinta semne de defecțiune.

Elementele de interior ale unei căști de siguranță trebuie să fie inspectate în mod regulat (ham, lamă de fixare pe cap a căștilor, bandă (de piele) din interiorul castii) întrucât acestea sunt expuse la transpirație, praf, etc. Acesti factori determină o degradare accelerată a materialelor din care sunt fabricate componentele castii de protectie. Componentele interioare ale castii de protectie trebuie înlocuite cu frecventa solicitata de către producător și de fiecare dată când se detectează orice deteriorare în timpul inspecției.

Casca trebuie depozitată în conformitate cu condițiile specificate de fabricant, care nu periclitează pierderea parametrilor de siguranță (departe de sursele de căldură, de expunerea directa la soare, etc.).

Construcția castii de protecție nu trebuie să fie modificată de către utilizatori, nu se vor atasa autocolante pe casca si nici nu trebuie vopsita, etc.

Întreținerea trebuie efectuată utilizând metodele recomandate de producător. De obicei, căștile pot fi curățate cu detergenți delicati și apă caldă (nu mai fierbinte de 45 ° C).

De unde poti achiziționa o casca de protecție?

Actual, exista numeroase site-uri cu produse de protectie. Aveti grija insa, exista pe piata si foarte multe produse provenite de la fabricanti care fac  rabat la materiale si scot pe piata produse neconforme.

Pentru un raport pret-calitate excelent, vizitati magazinul online Safetyone.ro. Veti gasi aici o gama larga de modele de casti de protecție, de la cei mai buni producători pe piata de profil, precum Portwest.

SafetyOne
/