Blog 8 moduri in care incaltamintea de protectie va protejeaza picioarele

8 moduri in care incaltamintea de protectie va protejeaza picioarele

Desi bocancii cu bombeu de otel sunt printre cei mai cunoscuti din gama incaltamintei de protectie, exista multe tipuri de pantofi, ghete, bocanci, cizme care ofera tractiune, suportul gleznei si alte beneficii de siguranta. Pentru a gasi protectia corecta pentru picioarele lucratorilor la locul de munca, angajatorul trebuie sa faca o evaluare a pericolelor si sa determine ce tipuri de riscuri - cum ar fi alunecarea si cazaturile sau obiectele ascutite - reprezinta o amenintare pentru picioarele angajatilor. Apoi, trebuie sa aleaga pantofii sau bocancii care ofera protectia corecta.

Poate ca pantofii nu par un aspect critic in ceea ce priveste siguranta la locul de munca, asa cum este protectia pentru ochi sau manusile, dar incaltamintea ofera multe beneficii. Daca cineva de la locul dvs. de munca se indoieste de valoarea investitiei in incaltamintea de protectie, oferiti-i cateva exemple de modurile in care incaltamintea asigura protectie si siguranta la locul de munca. Iata mai jos cateva exemple:

  1. Protejeaza impotriva obiectelor in cadere sau mobile

Atunci cand muncitorii transporta materiale grele sau lucreaza in medii dinamice, unde multi oameni, masinarii si vehicule opereaza in acelasi timp, obiectele in cadere sau mobile sunt pericole des intalnite. Incaltamintea de protectie precum bocancii cu bombeu de otel pot preveni leziunile provocate prin zdrobire la nivelul picioarelor.

  1. Protejeaza impotriva strapungerilor

Atunci cand muncitorii pot calca pe obiecte ascutite, sau poti fi loviti de sus de obiecte ascutite, incaltamintea cu talpa foarte dura si materiale groase care imbraca piciorul, ofera cea mai buna protectie. Pe santierele de constructie de exemplu, multe obiecte ascutite se pot afla in calea cuiva. Un pantof cu talpa moale este posibil sa nu ofere suficienta protectie.

  1. Protejeaza impotriva pericolelor de taiere

Utilajele care sunt ascutite sau contin componente in miscare, pot prezenta riscuri de taiere. Muncitorii din industria de exploatare forestiera, de exemplu, se confrunta cu pericole aduse de drujbe. In cazul in care o drujba ar intra in contact cu piciorul cuiva, rezultatul ar fi catastrofic. Bocanci pentru exploatare forestiera, sunt fabricati din materiale rezistente la taieturi si vor proteja lucratorii care opereaza drujbe. Acesti bocanci sunt de asemenea impermeabili sau hidrofobi si ofera suport in zona gleznei.

  1. Protejeaza de pericole electrice

Electricitatea prezinta o varietate de riscuri la locul de munca. Muncitorii se pot confrunta cu potentiale socuri electrice sau pot acumula electricitate statica, care poate duce la scantei in anumite medii.

Pentru a reduce sansele unui accident electric, puteti purta incaltaminte non-conductoare confectionata din piele, cauciuc sau alte materiale care nu conduc electricitatea. In locatiile unde acumularea de electricitate statica prezinta un pericol, incaltamintea antistatica poate fi purtata. Aceste optiuni reduc cantitatea de electricitate statica care se acumuleaza pe corp, prevenind scantei electrice statice.

  1. Previne alunecarile, impiedicarile si caderile

Alunecarile, impiedicarile si caderile pot avea loc in orice loc de munca, si pot rezulta in multe accidente in fiecare an. Companiile pot lua masuri precum implementarea unor masuri domestice si aplicarea de banda anti-alunecare pe podele, pentru a reduce riscul de aceste intamplari nefericite. Incaltamintea cu tractiune adecvata poate preveni cazaturile in mediile alunecoase. De asemenea, poate preveni caderile de pe scari, care sunt foarte intalnite atunci cand oamenii nu poarta incaltaminte cu calcatura corespunzatoare.

Incaltamintea care se potriveste bine si se simte confortabil, poate imbunatati de asemenea echilibrul, ceea ce va ajuta de asemenea la prevenirea alunecarilor, cazaturilor si impiedicarilor.

  1. Previne oboseala

Pentru lucratorii care stau in picioare toata ziua, mai ales pe suprafete dure cum ar fi betonul, oboseala poate fi o adevarata problema. Muschii picioarelor si talpilor, spatele si alte parti ale corpului obosesc, si situatia se poate agrava atunci cand muncitorii nu poarta incaltamintea adecvata. Incaltamintea care ofera amortizare adecvata si suport gleznei, poate oferi mai mult confort, care amelioreaza tensiunea asupra muschilor. Angajatii care nu sunt obositi sunt mai alerti, astfel incat isi vor face treaba mai eficient si mai in siguranta.

Tensiunea musculara va ajuta de asemenea la protectia impotriva afectiunilor musculo-scheletice.

  1. Previne arsurile

Arsurile provocate de incendii sunt destul de comune  la ocul de munca, dar si arsurile provocate de substante chimice si chiar de materiale obisnuite, precum cimentul, pot fi intalnite. Incaltamintea fabricata din materiale durabile poate preveni arsurile ce por fi provocate de stropirea cu substante chimice, metal topit si alte substante periculoase care ar putea rani pielea sau picioarele.

  1. Protejeaza impotriva conditiilor meteo extreme

Stim cu totii ca vremea rece poate duce la leziuni precum degeraturi sau hipotermie, iar aceste pericole nu ar trebui trecute cu vederea la locul de munca. Cei care lucreaza in aer liber pe timp de iarna sunt supusi riscurilor, precum si angajatii care lucreaza in medii umede sau refrigerate.

Mai mult, frigul poate exacerba unele afectiuni legate de locul de munca, mai putin cunoscute. De exemplu, sindromul Raynaud este o boala in care degetele se pot albi de la fluxul sanguin slab. Aceasta boala, legata de vibratiile din timpul utilizarii uneltelor electrice, se inrautateste atunci cand angajatii sunt expusi la temperaturi scazute. In unele cazuri, aceasta tulburare poate afecta piciorul, astfel ca este foarte important ca picioarele sa fie mereu calde si confortabile.

Nu toata incaltamintea este impermeabila sau izolata pentru a oferi protectie impotriva frigului, ploii sau zapezii, asa ca asigurati-va ca alegeti incaltaminte fabricata din materiale corespunzatoare.

SafetyOne
/