Blog 7 categorii de testare pentru incaltamintea de protectie

7 categorii de testare pentru incaltamintea de protectie

Pentru stabilirea caracteristicilor de siguranta atribuite unui model de incaltaminte de protectie, in functie de standardul de siguranta, sunt efectuate urmatoarele teste:

Rezistenta la impact

Este testul care stabileste capacitatea unei ghete de a proteja zona degetelor de la picioare impotriva obiectelor in cadere. Pentru testul de impact, o greutate este lasata sa cada pe zona de protectie a degetelor (bombeu) a unui articol de incaltaminte de protectie. Fiecare standard identifica conditiile atmosferice ale testului, forma obiectului de impact, greutatea si distanta de la care greutatea trebuie aruncata, viteza de cadere si energia livrata la impact. Se determina apoi spatiul ramas in interiorul bombeului dupa impact.

Rezistenta la compresie

Aici se testeaza capacitatea unui pantof de a proteja zona degetelor piciorului impotriva obiectelor grele in miscare (rostogolire). Pentru acest test, zona bombeului de protectie este comprimata intre doua placi paralele la o viteza stabilita, pana cand se atinge forta de compresie necesara. Se determina apoi spatiul ramas in interiorul bombeului dupa compresie.

Protectie metatarsiana

Acest test masoara nivelul de protectie oferit oaselor metatarsiene (partea superioara a labei piciorului) si zonei degetelor. Incaltamintea de protectie care ofera protectie metatarsiana este conceputa pentru a preveni sau reduce leziunile posibile atunci cand degetele de picioare si zonele metatarsiene ale labei piciorului sunt expuse unor pericole de obiecte in cadere. Incaltamintea de protectie cu functie de protectie metatarsiana poate fi fabricata cu aparatoare metatarsiene interioare sau exterioare. Pentru test, o forma din ceara este introdusa in incaltaminte si o greutate este aruncata pe zona metatarsiana protejata, similar testului de impact. Se determina apoi inaltimea formei din ceara dupa impact.

Rezistenta la perforatii

Incaltamintea de protectie rezistenta la perforatii reduce riscul ca unele obiecte ascutite sa penetreze talpa, ranind laba piciorului. Protectia este oferita de un material din otel sau un material rezistent la perforatii, turnat in talpa incaltamintei. Incaltamintea de protectie rezistenta la perforatii este testata utilizand un ac ascutit din otel care este introdus in pantof la o viteza stabilita. Se masoara forta necesara pentru a penetra pantoful. Incaltamintea este de asemenea testata pentru flexibilitate.

Rezistenta la socul electric

Acest tip de incaltaminte este conceput pentru a oferi o sursa secundara de protectie impotriva contactului accidental cu circuite electrice, conductori sub tensiune, reducand riscul unui soc electric. Protectia este foarte grav avariata in conditii umede. Pentru a testa proprietatile rezistente la socul electric, incalataminta este asezata pe o platforma sita din metal care actioneaza ca un electrod de dimensiuni mari. Pantoful este umplut cu sfere mici de metal si un al doilea electrod este asezat intre sfere. Se aplica o tensiune inalta specifica prin platforma de metal pentru o perioada de timp specifica. Rezistenta este determinata de fluxul de curent prin incaltaminte.

Disiparea incarcaturii statice

Aceasta incaltaminte este conceputa pentru a reduce excesul de electricitate statica, conducand incarcatura de la corp catre pamant. Acest tip de incaltaminte ofera un grad limitat de protectie impotriva contactului cu circuite electrice, si nu trebuie purtat in preajma echipamentelor electrice cu sarcina mare. Se recomanda ca incaltamintea de protectie disipativa sa fie purtata numai in medii curate si purtate coroborat cu pardoseala cu functie disipativa. Metodele de testare pentru aceasta functie variaza in functie de standard, utilizand fie subiecti umani, fie sfere metalice introduse in interiorul pantofului, care sunt plasati pe o placa de baza umeda sau uscata cu electrozi. Se aplica o tensiune specifica pentru o perioada de timp prescrisa, si se masoara rezistenta electrica. Conditiile de testare variaza si in functie de conditiile atmosferice.

Conductivitatea

Incaltamintea de protectie disipativa este conceputa pentru a facilita / descarca electricitatea statica din corpul dvs. prin incaltaminte si in pardoselile cu impamantare. Pardoselile trebuie sa aiba impamantare astfel incat o incarcatura electrica sa fie disipata corespunzator, minimizand electricitatea statica si reducand riscul de aprindere a unor substante chimice sau explozive. Pentru a testa conductivitatea, incaltamintea este asezata pe o placa de baza cu electrozi. In functie de standard, se testeaza pe uscat sau in apa. Incaltamintea este umpluta cu sfere mici de metal, si un al doilea electrod este inglobat in sfere. Se aplica o tensiune specifica pentru o perioada de timp prescrisa, si se masoara rezistenta electrica.

Pentru o gama larga de echipamente de protectie, vizitati Safety One, distribuitor de articole de imbracaminte si incaltaminte de protectie personala.

SafetyOne
/