Blog 4 intrebari frecvente despre incaltamintea de protectie

4 intrebari frecvente despre incaltamintea de protectie

Nu exista niciun loc de munca unde muncitorul nu risca chiar si cel mai mic risc de accidentare la picioare. Cu toate acestea, pericolele difera in functie de mediul si locul de munca si de sarcinile care revin muncitorului in timpul programului. Primul pas pe care angajatorul trebuie sa il faca in vederea elaborarii unei strategii care sa reduca riscurile si problemele care implica siguranta picioarelor angajatilor, este identificarea pericolelor relevante.

De ce este importanta evaluarea incaltamintei de protectie?

Legislația privind sanatatea si siguranta ocupationala ii obliga pe angajatori sa elimine pericolele de la sursa, si, daca aceasta varianta nu este nici practica si nici posibila, sa solicite angajatilor sa poarte echipamente de protectie adecvate. In ceea ce priveste protectia impotriva accidentarii picioarelor, este extrem de importanta alegerea tipului de incaltaminte de protectie corespunzatoare pericolelor existente. Tinand cont de noile tehnologii si materiale de pe piata de profil care aduc in prim plan noi stiluri si tipuri de incaltaminte de protectie, este indicat ca angajatorii sa revizuiasca din cand in cand politicile privind siguranta la locul de munca, pentru a se asigura in permanenta ca angajatii lor continua sa fie protejati impotriva oricaror posibile pericole.

Exista vreo diferenta intre un cod vestimentar si cerintele de siguranta?

Da, pot exista. In lipsa altor fonduri sau conditii, cel putin o evaluarea a pericolelor trebuie efectuata pentru a asigura ca muncitorii sunt protejati impotriva oricaror pericole existente sau posibile. Exista si cazuri cand anumite locuri de munca, din diferite motive, impun anumite stiluri de incaltamine si imbracaminte, dar indiferent de codul vestimentar solicitat, atunci cand mediul de lucru impune, principala caracteristica a incaltaminte trebuie sa fie cea de protectie si abia apoi de stil.

Ce trebuie sa stiu despre incaltaminte in general?

Este extrem de important sa purtati mereu incaltaminte care vi se potriveste, nu numai pentru confort, ci pentru bunastarea fizica in general. Incaltamintea neadecvata poate cauza sau chiar agrava probleme existente ale picioarelor. Din pacate, chiar si la locul de munca, “moda” este mai importanta decat o incaltaminte de protectie potrivita, care ofera sustinere si protectie piciorului. Producatorii de incaltaminte si-au dat seama de aceasta problema, astfel incat gasiti azi pe piata diferite modele de bocanci, pantofi, ghete sau cizme de protectie care sunt in pas cu moda.

Ce trebuie sa stiu despre incaltamintea de protectie?

Toata incalmintea de munca, atat pentru barbati cat si pentru femei, indiferent daca vorbim de incaltaminte de protectie sau nu, trebuie sa asigure comfortul piciorului fara a compromite insa valoarea protectiva. In plus, incaltamintea de protectie trebuie sa fie conforma standardelor in vigoare si sa respecte toate policiticile de siguranta aplicate la nivel local.

  • Un bombeu din otel trebuie sa acopere toata lungimea degetelor, de la varf si pana peste curbura naturala a labei piciorului. Pentru un confort sporit, se poate aplica un tampon moale care sa acopere marginea bombeului. Daca bombeul raneste in vreun fel sau incomodeaza piciorul, atunci ori marimea ori modelul incaltamintei este incorect.
  • Talpile incaltamintei de protectie vine intr-o varietate de materiale. Selectarea talpii trebuie sa tina cont de pericolele implicate de job, si de orice caracteristici individuale ale picioarelor angajatului.
  • Talpa mediana din otel, care protejeaza piciorul impotriva perforarii cu obiecte ascutite, trebuie sa fie suficient de flexibila pentru a permite label piciorului sa se indoaie.
  • Nu exista un anumit model/tip de incaltaminte de protectie antiderapant care sa previna alunecarea muncitorului pe orice tip de suprafata.
SafetyOne
/