Blog Ce este vesta reflectorizantă și când este obligatoriu de purtat?

Ce este vesta reflectorizantă și când este obligatoriu de purtat?

Vestele de protecție reflectorizante reprezintă echipamentul de siguranță necesar pentru a menține vizibilitatea muncitorilor față de alte persoane, mai ales atunci când lucrează singuri de-a lungul drumurilor.

Cum ne poate salva viața purtarea unei vestei reflectorizante?  

Șosele sunt un loc periculos de lucru. Asta vă poate confirma orice lucrător în construcții sau personal de pe ambulanțe. Șoferii merg cu viteză și nici nu par că observă persoanele aflate pe marginea drumului. Dacă adăugăm factori precum iluminat prost, vreme nefavorabilă și șoferi distrași, potențialul pentru accidente crește vertiginos.

De aceea este important ca cei care lucrează pe șosele să depună toate eforturile pentru a se asigura că sunt ușor vizibili pentru șoferi, evitând astfel riscul de accidente și potențial salvându-și viața.

Cum aleg tipul de vestă reflectorizantă potrivit pentru nevoile mele?

Pentru a ști ce tip de vestă de protecție se potrivește nevoilor și cerințelor tale, am făcut o clasificare a vestelor reflectorizante în funcție de Clasa lor de siguranță

  • Clasa 3 - vestele din Clasa 3 de siguranță oferă cel mai înalt nivel de vizibilitate pentru lucrătorii din mediile cu risc crescut. Acest tip de vestă trebuie purtată atunci când viteza de trafic depășește 80 km/h iar lucrătorul trebuie să acorde toate atenția asupra activității pe care o desfășoară. Ideală pentru lucrătorii utilitari, echipajele de semnalizare și serviciile de urgență.
  • Clasa 2 - vestele din Clasa 2 de siguranță sunt ideale pentru lucrători atunci când viteza de trafic este de 40 km/h sau peste, în condiții de vreme nefavorabilă sau în situațiile când lucrătorul trebuie să își îndepărteze atenția de la trafic. Ideal de purtat de personalul din aeroporturi care lucrează la sol, operatorii de parcări, etc.
  • Clasa 1 - veste din Clasa 1 de siguranță sunt destinate utilizării atunci când viteza de trafic este sub 40 km/h sau atunci când lucrătorii își pot concentra toată atenția la trafic. Ideala pentru șoferii de tir, lucrătorii din depozite și agenții care recuperează coșurile de cumpărături din parcările magazinelor.

Care sunt elementele de siguranță ale unei veste reflectorizate?

Designul - Caracteristicile de design ale vestelor de siguranță includ dimensiunile, culorile și capacitățile și performanțele materialului. De exemplu, fermoarele și sistemul Velcro sunt utilizate pentru ca purtarea și scoaterea vestei de siguranță să fie mai eficiente și mai rapide. Există de asemenea culori de identificare specifice pentru personal de urgență, respectiv Roșu pentru Foc, Albastru pentru Poliție și Verde pentru Serviciul medical de urgență.

De asemenea, veste de siguranță pot fi prevăzute cu ochiuri de plasă pentru a preveni saturația cu apă, o caracteristică necesară pe timp ploios sau în medii umede. Aceste ochiuri de plasă permit scurgerea apei, astfel vesta nu se îngreunează și nu împiedică mișcarea liberă.

Vizibilitatea înaltă - întrucât veste de siguranță sunt concepute pentru a menține vizibil lucrătorii, producătorii folosesc culori care pot fi oricând văzute cu ușurință și care strălucesc în întuneric. De exemplu, culorile fluorescente precum verdele, galbenul și portocaliul, permit lucrătorilor să se repereze mai rapid și mai ușor.

De ce este importantă vizibilitatea înaltă?

Vestele reflectorizante sunt deseori primul, și uneori chiar singurul lucru care menține lucrătorii vizibili în condiții de lucru cu iluminat mai puțin optim. De exemplu, șoferii și operatorii de echipamente nu au mereu timp sau oportunitatea de a-și opri activitatea pentru a verifica dacă există alți angajați în zona lor de lucru. Vesta de înaltă-vizibilitate le permite să fie mereu conștienți de personalul care poate fi în pericol de a fi lovit de vehiculele sau echipamentele pe care ei le operează. Astfel, vestele reflectorizante ajută la prevenirea accidentelor și salvează potențial vieți.

Ai grijă de siguranța ta și intră acum pe SafetyOne.ro pentru a-ți alege vesta de protecție de care ai nevoie.

SafetyOne
/