Blog Standardul European EN 343:2003 - Protectie impotriva ploii

Standardul European EN 343:2003 - Protectie impotriva ploii

Protectia adecvata impotriva intemperiilor este una dintre principalele functii ale imbracamintei de protectie pentru locul de munca - nu in ultimul rand pentru ca un procent considerabil de muncitori lucreaza in aer liber.

Cerinte de testare

Impermeabilitatea si permeabilitatea la vapori de apa sunt principalele cerinte pentru materialele utilizate pentru imbracamintea impermeabila. Prin urmare, metode de testare relevante sunt o caracteristica de baza a standardului EN 343:2003. Impermeabilitatea se refera la apa care patrunde prin materialele imbracamintei de protectie din exterior. Permeabilitatea la vapori de apa (ex. ploaie, ceata, zapada).  (denumita de obicei "respirabilitate") descrie capacitatea fizica a materialului de a permite vaporilor de apa, transpiratie, etc. sa iasa din interior spre exterior.

EN 343:2003 contine de asemenea cerinte cu privire la rezistenta la intindere, rezistenta la rupere, rezistenta cusaturilor si rezistenta la schimbare dimensionala a materialului: Cerintele privind rezistenta mecanica se aplica in fiecare caz pentru stratul exterior al materialului utilizat pentru a fabrica articolul de protectie. Pentru materialele laminate, aceste cerinte se aplica pentru toate straturile care sunt ferm atasate de materialul exterior. Fiecare strat individual de material utilizat pentru a face imbracaminte de protectie este verificata pentru a nun interveni schimbari dimensionale, pentru a se asigura ca imbracamintea nu isi pierde forma.

Metode de testare

Materialele din care se fabrica imbracamintea de protectie sunt testate pentru conformitatea aceste cerinte. Pentru a ghida utilizatorului cu privire la gradul de impermeabilitate sau permeabilitate la vapori de apa a materialelor utilizate pentru imbracamintea impermeabila, EN 343:2003 defineste trei clase pentru fiecare proprietate. In plus, standardul prevede ca utilizatorul trebuie sa fie informat cu privire la clasa de performanta respectiva a materialului, prin intermediul unui marcaj de pe articolul de imbracaminte.

Impermeabilitate

Impermeabilitatea materialelor este testata prin evaluarea gradului de rezistenta la penetrarea apei (Wp). Presiunea hidrostatica este masurata intr-o coloana de apa (in Pascali) pana cand apa penetreaza materia.

Permeabilitate la vapori de apa

Permeabilitatea la vapori de apa este testata prin masurarea rezistentei la vapori de apa, exprimata ca valoarea Ret. Cu cat valoarea Ret este mai mica, cu atat este mai mare permeabilitatea la vapori de apa (respirabilitate) a materialului, si prin urmare caracteristicile sale fiziologice.

Cum pot identifica imbracamintea impermeabila adecvata? Imbracamintea impermeabila "corecta" poate fi identificata doar uitandu-va la aplicatia avuta in vedere. In cazul in care evaluarea riscurilor efectuata la locul de munca arata ca este nevoie de imbracaminte impermeabila, caracteristicile de performanta necesare trebuie sa fie definite pentru a se potrivi conditiilor de munca, luandu-se in considerare factori precum activitatea exacta implicata, durata lucrarii, etc. Pe aceasta baza poate fi apoi aleasa imbracamintea impermeabila corespunzatoare.

SafetyOne
/