Blog Standardul de siguranta EN471 pentru imbracamintea cu vizibilitate ridicata

Standardul de siguranta EN471 pentru imbracamintea cu vizibilitate ridicata

Standardul European EN471 se refera la imbracamintea de protectie cu vizibilitate ridicata care semnaleaza vizual prezenta persoanelor atat pe timpul zilei, cat si in lumina farurilor autovehiculelor pe timpul noptii.

Introdus in anul 1994, Standardul EN471 Imbracaminte cu vizibilitate ridicata este in prezent standardul european care guverneaza domeniul imbracamintei de protectie cu vizibilitate ridicata. Standardul se imparte in 3 clase de articole de imbracaminte, in functie de nivelul acestora de observabilitate:

Clasa 1 – nivel minim de vizibilitate - articole incluse aici: hamuri, pantaloni cu betelie, veste purtate de lucratorii rutieri pe un sector de drum privat;

Clasa 2 – nivel mediu de vizibilitate – articolele includ: tunici, salopete cu bretele, veste purtate de lucratorii rutieri pe un sector de drum clasa „A” sau de soferii de pe distributie;

Clasa 3 – cel mai inalt nivel de vizibilitate – articole incluse: jachete cu maneci, combinezoane, costume din doua piese (daca sunt marcate corespunzator), geci utilizate de lucratorii rutieri de pe autostrada sau de lucratorii de pe aeroporturi.

Materialele trebuie sa mentina un nivel de performanta specific, iar in caz de spalare, trebuie sa se precizeze numarul maxim corespunzator de cicluri de spalare sau tratare pe care articolul de imbracaminte le poate suporta. Pentru a mentine nivelul de performanta, pastrati intotdeauna curata acest tip de imbracaminte si nu permiteti utilizarea atunci cand apar semne clare de uzura la nivelul materialelor.

Imbracamintea de protectie cu vizibilitate ridicata  trebuie sa poarte emblema CE, indepartarea acesteia fiind interzisa.

Cerinte privind performanta:

  • Culoare si retroreflexie: culoarea tesaturii este testata cu un spectometru si trebuie sa atinga niste coordonate X, Y specifice;
  • Luminanta este de asemenea masurata ca un factor Y: minim 0.70.
  • Banda reflectorizanta este testata utilizand un retroreflectometru : EN471 presupune un grad de reflexie standard de 330 LUX.

Standardul EN471 stabileste criterii specifice de proiectare pentru fiecare clasa de imbracaminte, cu zone minime de fundal si materiale retroreflectorizante specificate pentru fiecare caz in parte. De exemplu, jachetele, vestele si tunicile trebuie sa aiba benzi din material reflectorizant, urmand unul dintre urmatoarele modele:

  • Doua benzi orizontale in jurul trunchiului si o banda peste fiecare umar, unindu-se cu banda din jurul trunchiului; sau
  • doua benzi orizontale in jurul trunchiului.
  • Benzile nu trebuie sa depaseasca 50 mm latime, iar manecile lungi trebuie sa fie inconjurate de doua benzi care sunt pozitionate la aceeasi inaltime cu benzile de pe trunchi.

Indiferent de clasa de observabilitate, materialele utilizate la fabricarea acestor articole de imbracaminte trebuie sa indeplineasca specificatii stricte in ceea ce priveste performanta optica, rezistenta la abraziune, stabilitatea culorii, influenta ploii si variatiilor de temperatura, etc.        Piesele de imbracaminte finite trebuie de asemenea sa contina informatii relevante (etichete) cu privire la depozitare, spalare, curatare si intretinere, corespondenta privind marimile, rezultate ale testelor de performanta tehnica si numele si adresa producatorului sau reprezentantului autorizat.

Distribuitorul de echipamente de protectie personala Safety One pune la dispozitie clientilor o gama variata de articole de imbracaminte cu vizibilitate ridicata, toate in conformitate cu Standardul de siguranta si performanta EN471.

SafetyOne
/