Blog Sepci pentru uz industrial certificate conform EN 812:2012

Sepci pentru uz industrial certificate conform EN 812:2012

Sunt multe scenarii in care muncitorii trebuie sa poarte protectie pentru cap, mai ales in domeniul industrial sau al constructiilor.

Castile de protectie utilizate in aceste industrii nu sunt intotdeauna practice intrucat pot afecta campul vizual al purtatorului sau pot fi foarte costisitoare, mai ales in cazurile cand riscurile efective asupra purtatorului nu sunt atat de grave. In aceste cazuri, sepcile de protectie pot fi o alegere mai adecvata.

Spre deosebire de castile industriale, sepcile de protectie sunt destinate pentru a fi utilizate doar atunci cand exista risc semnificativ de impact intre capul muncitorului si obiecte statice, cum ar fi tavane joase sau obiecte care atarna.

 

Testul pentru impact / absorbtia socului – testarea esentiala

Intrucat functia primara a unei sepci de protective este aceea de a proteja capul de impacte, o cerinta obligatorie este efectuarea unui test de protectie la impact.

Testele pentru impact sunt efectuate similar cu cele solicitate pentru castile industriale, dar utilizand un nivel de energie mai mic. Sapca se fixeaza pe un cap-manechin si apoi este lovita cu o masa verticala in cadere. Se inregistreaza forta experimentata de capul-manechin - permitand o forta transmisa admisibila de maxim 15 kN. Pentru testare, se exercita o energie de impact de 12 Jouli (in comparatie cu o energie de 49 jouli utilizata pe castile de protectie). Un ciocan semisferic este lasat sa cada liber pe sapca de la o inaltime de 250 mm.

Impacturile sunt efectuate in partea din fata si spate a sepcii, cu capul-manechin inclinat la 30° și 60° pentru a reflecta natura oricaror impacturi posibile in timpul utilizarii. Acest test se efectueaza pe mai multe sepci-esantioane, dupa conditionarea la temperatura ridicata +50°C, temperatura scazuta -10°C, imersiune in apa si uzura artificiala (expunerea sepcilor la lumina UV de la o lampa cu xenon de mare presiune). Sepcile sunt conditionate pentru a reproduce ani de uzura si pentru a stabili daca sepcile testate se pot comporta la nivelul impus de performanta in orice conditii 'normale' de operare dupa mai multi ani de purtare.

Testul pentru strapungere

Ca si in cazul castilor industriale, sepcile de protectie sunt concepute pentru a asigura protectie impotriva obiectelor ascutite (precum colturi sau elemente proeminente ale obiectelor statice), astfel ca efectuarea unui test pentru strapungere este necesara.

Acest test se bazeaza pe o metoda similara cu testul pentru absorbtia socului, in sensul ca un ciocan se lasa sa cada liber de la o inaltime stabilita pe sapca montata pe un cap-manechin. Cu toate acestea, in acest caz, ciocanul este un con ascutit, si in loc sa se masoare forta transmisa, evaluarea se face pentru a vedea daca ciocanul intra in contact cu capul-manechin de sub sapca. Aceasta se poate realiza utilizand un material indicator (ex. plastilina sau metal moale) chiar pe capul-manechin, sau prin stabilirea contactului electric intre ciocan si capul-manechin (unde daca ciocanul face contact cu capul-manechin, un circuit este complet si emite o alarma). Testul pentru strapungere in EN 812 se efectueaza la o energie mai mica (ciocan de 500 gr lasat sa cada de la 500 mm) decat cea specificata in standardul EN 397, pentru a reflecta natura pericolelor.

Ca si in cazul testul pentru impact, testul pentru strapungere se efectueaza pe sepci pre-conditionate la temperatura ridicata, temperatura scazuta, imersiune in apa si uzura artificiala prin expunerea sepcilor la lumina UV.

 

Toate sepcile de protectie Porwest PW59, PW79, PW69 si PW89 depasesc standardul EN 812

Sapca de Protectie Portwestlarge_pw59489pw59rbr

 Cascheta Hi Vislarge_pw79492pw79yercopy

Cascheta Vent Coollarge_pw69491pw69bkr

 Casca PW Short Peaklarge_pw891803pw89rbr
SafetyOne
/