Blog Cum ne protejam de vremea rece la locul de munca?

Cum ne protejam de vremea rece la locul de munca?

Desi vremea inca tine cu noi si temperaturile nu au scazut foarte mult, stim ca pregatirile se fac din timp, pentru a nu fi luati pe nepregatite. Astfel ca in articolul de mai jos, gasiti cele mai importante informatii despre echipamentul de protectie personala pentru lucrul in mediu rece.

 

Imbracaminte de protectie

  • Imbracamintea de protectie este necesara pentru lucrul la temperaturi de, sau sub 4°C. Imbracamintea trebuie aleasa pentru a fi potrivita pentru temperatura, conditiile meteo (viteza vantului, ploaie, etc.), nivelul si durata activitatii si particularitatile jobului. Acesti factori sunt importanti de luat in considerare, pentru a putea regla cantitatea de caldura si transpiratie pe care o generati in timp ce lucrati. Daca ritmul de lucru este prea accelerat sau daca tipul si numarul de straturi de imbracaminte nu sunt alese corespunzator, poate sa apara transpiratia excesiva. Imbracamintea care intra in contact cu pielea se va uda si izolatia imbracamintei va scadea dramatic. Acest lucru creste riscul de leziuni provocate de frig.
  • Imbracamintea trebuie purtata in mai multe straturi, care asigura o mai buna protectie fata de un singur articol de imbracaminte. Aerul dintre straturile de imbracaminte ofera o mai buna izolatie decat imbracamintea in sine. Avand mai multe straturi, aveti optiunea de a deschide sau de a scoate un strat inainte de a va fi prea cald si de a incepe sa transpirati, sau de a adauga un strat atunci cand luati o pauza. Va permite de asemenea sa va acomodati la schimbarile de temperatura si conditiile meteo. Straturile succesive exterioare trebuie sa fie mai mari decat stratul interior, altfel stratul cel mai din afara va comprima straturile interioare si va diminua proprietatile izolatoare ale imbracamintei.
  • Stratul interior ar trebui sa asigure izolatie si sa poata absoarba umezeala de pe piele pentru a o mentine uscata. Lenjeria termica confectionata din poliester sau polipropilena este adecvata in acest scop. Polipropilena absoarbe transpiratia de pe piele. Mentine de asemenea al doilea strat la distanta de piele.
  • Straturile suplimentare de imbracaminte ar trebui sa asigure izolatie adecvata pentru conditiile meteo in care se desfasoara activitatea. Jachetele exterioare trebuie sa se poate descheia la talie, gat si incheietura mainilor pentru a controla cata caldura este retinuta sau eliberata afara. Unele jachete au buzunare cu ochiuri si orificii de aerisire in jurul trunchiului si la subrat (cu fermoare sau fixare Velcro) pentru posibilitati de aerisire suplimentare.
  • Pentru lucrul in conditii de umiditate, stratul exterior trebuie sa fie impermeabil. In conditii de frig extrem, imbracaminte de protectie incalzita trebuie sa fie pusa la dispozitia lucratorului, daca acea sarcina nu suporta amanare pentru o zi mai calda.
  • Aproximativ 50% din caldura corpului se pierde prin zona capului. O caciula tricotata din lana sau o captuseala sub o casca de protectie poate reduce pierderea excesiva de caldura.
  • Imbracamintea trebuie pastrata curata, intrucat murdaria umple celulele de aer din fibra imbracamintei si distruge capacitate de izolatie..
  • Imbracamintea trebuie sa fie uscata. Umezeala trebuie tinuta la distanta de haine, indepartand zapada de pe haine inainte de a intra in adaposturi incalzite. In timp ce lucratorul se odihneste in spatii incalzite, transpiratia trebuie sa poata fi eliberata prin deschierea in zona gatului, taliei, manecilor si fixarilor cu Velcro din zona gleznelor, sau indepartand stratul exterior.
  • Daca sarcina nu va solicita dexteritate manuala fina, ar trebui sa utilizati manusi la sub 4°C pentru munca usoara si la sub -7°C pentru munca moderata. Pentru tempearturi sub -17°C, trebuie purtate manusi cu un singur deget.
  • Bumbacul nu este recomandat. Tinde sa se umezeasca sau sa se ude rapid, si isi pierde proprietatile izolatoare. Lana si fibrele sintetice, pe de alta parte, retin caldura atunci cand se uda.

 

Incaltaminte de protectie

Incaltamintea din piele cu captuseala din fetru, talpa din cauciuc si talpici din fetru detasabili, este cea mai potrivita pentru munca grea in conditii de frig, intrucat pielea este poroasa, ceea ce permite bocancilor sa "respire" si sa lase transpiratia sa se evapore. Bocancii din piele pot fi "impermeabilizati" cu unele produse care nu blocheaza porii din piele. Cu toate acestea, daca jobul implica statul in picioare in apa sau zapada topita (pompieri, fermieri), trebuie sa purtati bocanci sau ghete impermeabile. Desi acestea protejeaza picioarele impotriva umezelii, in acelasi timp nu permit transpiratiei sa se evapore. Materialele izolante si sosetele se vor uda mai repede, si creste riscul de degeraturi.

Sosete

Puteti prefera sa purtati o singura pereche de sosete groase, voluminoase, sau doua perechi - un ciorap interior din matase, nailon sau lana subtire, si o pereche exterioara groasa putin mai larga. Sosetele "captuseala" fabricate din polipropilena vor mentine picioarele uscate si calde, absorband transpiratia de pe piele. Cu toate acestea, pe masura ce soseta exterioara se umezeste, proprietatea izolatoare se diminuneaza. Daca conditiile de lucru va permit, este bine sa aveti sosete de schimb, pentru a va putea usca picioarele si sa va schimbati sosetele in timpul zilei. Daca purtati doua perechi de soste, sosetele exterioare trebuie sa fie mai largi, ca sa nu comprime sosetele interioare.

Purtati intodeauna sosete cu grosimea adecvata pentru bocancii dvs. Daca sunt prea groase, bocancii vor fi stramti, si sosetele isi vor pierde mult din proprietatile izolatoare. De asemenea, piciorul ar sta "inghesuit", ceea ce ar incetini fluxul sanguin la nivelul picioarelor si ar creste riscul de leziuni provocate de frig. Daca sosetele sunt prea subtiri, bocancii ar putea fi largi si ati putea face basici.

Protectie pentru fata si ochi

In conditii de frig exterm, acolo unde se foloseste protectie pentru fata, protectia ochilor trebuie sa fie separata de nas si gura, pentru a preveni ca umezeala emanata sa incetoseze sau sa inghete ochelarii sau mastile de fata. Selectati protectie pentru ochi adecvata pentru jobul dvs. si pentru protectia impotriva ultravioletelor, luciului zapezii, cristalelor de zapada sau gheata si vanturilor puternice la temperaturi scazute.

SafetyOne
/