Blog Echipament de protectie pentru respiratie – masca completa

Echipament de protectie pentru respiratie – masca completa

EN136 este standardul european care acopera specificatiile tehnice pentru mastile complete pentru fata. O masca completa pentru respiratie este definita ca acoperind ochii, nasul, gura si barbia. Mastile pot fi fabricate din cauciuc natural, EPDM sau cauciuc siliconic.

Exista trei clase de masti complete pentru fata:

  • Clasa 1 - design pentru conditii usoare de lucru, destinat utilizarii cu filtru; intretinere redusa
  • Clasa 2 - design mai robust pentru conditii de lucru generale; ofera o rezistenta mai mare la inflamabilitate; contine piese care necesita intretinere
  • Clasa 3 - design robust pentru conditii de lucru foarte grele; pentru protectie impotriva flacarilor si caldurii radiante; concepute pentru pompieri

Mastile complete: dispozitive reutizabile care acopera ochii, nasul, gura si barbia si care etanseaza pe fata purtatorului. Este mentinuta la locul ei (pe cap) cu bretele reglabile. Aerul este aspirat in masca de plamanii purtatorului fie printr-un filtru relevant, sau poate fi furnizat de o unitate mecanizata sau de un aparat de respiratie adecvat, atasat la masca. Aerul expirat trece printr-o supapa de expiratie. Majoritatea mastilor sunt prevazute cu o semi-masca interioara. Unele dispozitive pot fi echipate cu o diafragma de vorbire pentru a imbunatati calitatea si claritatea comunicarii vocale. Vizorul ofera protectie impotriva particulelor si gazelor. Masca trebuie sa fie conforma standardului EN 136:1998.

Iata cateva dintre principalele teste efectuate ca parte din standard:

pic11Testul pentru aprindere: Un cap-manechin echipat cu o masca de fata completa este expus la o flacara. Pentru a trece testul, masca completa nu trebuie sa arda mai mult de 5 secunde dupa ce flacara este indepartata. Acest test este necesar pentru toate cele 3 clase de masti complete.

Nota: Mastile de Clasa 3 sunt supuse unei proceduri de testare de inflamabilitate mai dificila.

pic12Rezistenta curelei pentru cap: Atunci cand masca este pozitionata corect, fiecare curea ar trebui sa suporte o forta de 100N (Clasa 1), sau 150N (Clasele 2 si 3) aplicata timp de 10 secunde in directia de tragere. Testul este considerat reusit daca nu exista o deformare liniara permanenta asupra curelelor. Ex: lungimea curelelor la finalizarea testului nu trebuie sa fie mai mare de 5% fata de lungimea lor la masuratoarea inainte de testare. De exemplu 10cm vs 10.5 cm.

pic13Determinarea fugii spre interior: Acest test este efectuat intr-o camera de testare care cuprinde un panou de 10 persoane si utilizand un agent de testare de clorura de sodiu, in timp ce oamenii efectueaza exercitii practice care simuleaza conditii de lucru reale. Testul fugii spre interior stipuleaza ca % de clorura de sodiu nu va depasi o valoare medie de 0,05% din aerul inhalat in interiorul mastii.

SafetyOne
/