Blog Ce este masca de protecție respiratorie si ce protecție ne oferă?

Ce este masca de protecție respiratorie si ce protecție ne oferă?

Ce este o masca de protecție respiratorie?

Un dispozitiv care ne protejează de inhalarea unor substanțe periculoase, precum substanțe chimice si particule infecțioase. Protecția respiratorie este eficienta doar daca utilizam masca de protecție respiratorie adecvata, daca știm când si cum sa o punem si sa o dam jos si daca o depozitam corect si o menținem in perfecta stare de funcționare in conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Fiecare tip de masca de protecție se găsește in mai multe variante, fiecare însoțita de propriul set de precauții, limitări si restricții de utilizare. Unele modele de masca de protecție respiratorie necesita testări pentru a asigura o fixare strânsă pe fata ;i nu ar trebui utilizate de cei cu par facial. Unele măști de protecție împiedica utilizatorul sa vorbească in timp ce altele permit comunicarea verbala.

Toate măștile de protecție respiratorie necesita instruire pentru o utilizare adecvata. Instruirea este extrem de importanta cu privire la depozitare, întreținere, utilizare si eliminarea unei măști de protecție. Aceste informații sunt furnizate de distribuitor, vânzător sau producător.

Deși măștile de protecție respiratorie sunt menite sa ne protejeze, in cazul unei utilizări incorecte, este foarte probabil ca aceasta sa nu va ofere protecția de care aveți nevoie si chiar va poate răni.

Masca de gaze tradiționala protejează împotriva contaminanților nocivi. Scopul principal al măștii de gaze moderne este de a filtra substanțele nocive permițând in același timp pătrunderea de aer curat si respirabil. Masca de protecție completa (pentru toata fata) protejează de asemenea si ochii si alte țesuturi vulnerabile, permițând purtătorului sa vadă si sa comunice in mod clar.

Deși o masca de gaze oferă protecție semnificativa in anumite medii, este important sa înțelegem ce poate si ce nu poate sa ofere. Astfel, trebuie știut ca masca de gaze nu va proteja împotriva agenților chimici care pot fi absorbiți direct prin piele.

De asemenea, masca de faze standard va filtra funinginea si nu va permite fumului sa intre in ochi, dar nu oferă aproape nici o protecție într-un incendiu. In funcție de tipul de filtru utilizat, masca de gaze oferă protecție pe termen scurt împotriva anumitor particule din fum, dar nu va proteja împotriva deficientei de oxigen.

Ce sunt cartușele de filtrare și ce rol au în protecția respiratorie?

Măștile de gaz sunt eficiente doar daca sunt utilizate împreuna cu cartușul sau filtrul adecvat pentru o anumita substanța biologica sau chimica. Exista filtre care protejează împotriva mai multor pericole, însă nu exista nici un filtru universale care sa ofere protecție împotriva tuturor substanțelor dăunătoare.

Multe filtre conțin cărbune activ si alte chimicale pentru a absorbi (elimina) agenții dăunători. Odată ce masca este fixata pe fata, aerul care pătrunde in masca trebuie sa treacă mai întâi prin dispozitivul de filtrare. Filtrele au o durata de viată limitata si trebuie înlocuite atunci când expira.

Sunt complet protejat daca mi-am atașat corect masca de gaze?

Cartușele de filtrare protejează doar împotriva anumitor substanțe periculoase si nu oferă protecție in medii afectate de substanțele chimice care se absorb prin ele. In aceste cazuri, măștile de gaze adecvate si măștile de protecție respiratorie trebuie combinate cu îmbrăcăminte de protecție pentru protecție completa.

Pentru o gama variata de măști de protecție respiratorie si costume de protecție, vizitați SafetyOne.ro.

SafetyOne
/