Blog Protectia de inalta vizibilitate – definitie si intrebuintare

Protectia de inalta vizibilitate – definitie si intrebuintare

Atunci cand vorbesti de protectie de inalta vizibilitate, te referi la articolele de imbracaminte (veste, pieptare sau combinezoane) pe care lucratorii le poarta pentru a fi mai „vizibili”. De cele mai multe ori, imbracamintea de inalta vizibilitate este purtata pentru a alerta alti soferi sau operatori de vehicule de prezenta unui muncitor, mai ales in conditii de iluminat slab sau pe timp de noapte.

De ce trebuie sa port imbracaminte de protectie de inalta vizibilitate?

 Daca jobul tau presupune lucrul atunci cand conditiile de lumina sunt slabe si vizibilitatea redusa, in special daca lucrezi in preajma unor vehicule aflate in miscare (masini, camioane sau alte masinarii cu autopropulsie: ex. stivuitoare, retroexcavatoare, etc.), imbracamintea de inalta vizibilitate te face mai vizibil mai repede si mai usor pentru soferii acestor vehicule, imbunatatindu-ti siguranta la locul de munca.

Este un fapt stiintific ca ochiul uman raspundecel  mai bine la obiecte mari, contrastante, luminoase sau aflate in miscare. Vizibilitatea lucratorului este sporita prin contrastul ridicat de culori dintre imbracamintea purtata si mediul de lucru pe fundalul caruia este vazut.

Cand trebuie sa port imbracaminte de inalta vizibilitate?

Am stabilit DE CE trebuie sa purtam acest tip de protectie, acum sa vedem CAND este necesara imbracamintea de protectie de inalta vizibilitate (Hi Vis).

Agentiile pentru siguranta si sanatatea la locul de munca recomanda efectuarea unei evaluari a pericolelor si riscurilor implicate la fiecare loc de munca, pentru a identifica potentialele pericole pe care un muncitor le poate intalni in timpul efectuarii sarcinilor sale de lucru. Aceasta evaluare ajuta la stabilirea riscului unui muncitor de a fi lovit de vehicule aflate in miscare, si conditiile de mediu in care muncitorul isi desfasoara munca.

Evaluarea riscurilor si pericolelor presupuse de un mediu de lucru, trebuie sa ia in considerare:

  • Tipul si natura lucrarilor desfasurate – inclusiv sarcinile purtatorului de imbracaminte de inalta vizibilitate si oricaror soferi prezenti
  • Probabilitatea ca muncitorul sa fie expus la caldura si / sau flacari (in acest caz, angajatorul trebuie sa asigure imbracaminte de inalta vizibilitate cu protectie impotriva caldurii si a flamei - EN ISO 11 612)
  • Conditiile de lucru: munca de exterior sau de interior, temperatura, orele de lucru, fluxul traficului, volumul traficului, conditiile de vizibilitate, etc.
  • Mediul inconjurator de la locul de munca si lucratorii din planul din fundal (ex. zona vizuala din spatele lucratorilor este simpla, complexa, urbana, rurala, autostrada, plina cu echipamente, dezorganizata), perioada de timp in care lucratorul este expus la diferite pericole de trafic, inclusiv viteze de trafic, conditii de iluminare si modul in care lumina naturala poate fi afectata de schimbarea conditiilor atmosferice (soare, cer acoperit de nori, ceata, ploaie sau zapada)
  • Factorii care afecteaza distantele si timpul de avertizare, precum dimensiunea vehiculelor, vitezele lor potentiale, abilitatea de franare rapida si conditiile de suprafata

 

SafetyOne
/