Blog Noul standard EN ISO 20471

Noul standard EN ISO 20471

Pentru sectoarele care lucreaza in apropierea vehiculelor in miscare si in alte industrii similare, unde este esential ca personalul sa fie vazut in orice moment, standardul relevant cu care trebuie sa fie conforma imbracamintea angajatilor este EN 20471, care a inlocuit liniile directoare EN 471 in Octombrie 2013.

EN 471 a fost inlocuit cu EN ISO, si atunci cand a avut loc aceasta schimbare, au fost facute cateva imbunatatiri.

Vom prezenta mai jos caracteristicile noi si cateva dintre modificarile majore.

Care este diferenta dintre vechiul EN 471 si EN ISO 20471?

Raspunsul este: Multe! Iata 3 dintre cele mai importante:

  • Manecile non-fluorescente nu mai sunt permise in conformitate cu noul EN ISO 20471. Manecile trebuie sa fie confectionate din tesatura fluorescenta cu 2 benzi reflectorizante.
  • In conformitate cu EN ISO 20471, articolele de imbracaminte de Clasa 3 trebuie sa acopere corpul, si ori sa aiba maneci si/sau pantaloni lungi cu banda reflectorizanta. Retineti ca o salopeta nu acopera tot corpul, astfel ca nu indeplineste Standardul de Clasa 3.
  • In cazul salopetei, banda reflectorizanta de pe talie nu mai este inclusa in calculul pentru a atinge zona patrata necesara de banda reflectorizanta. Pentru a mentine statutul de Clasa 2, trebuie sa utilizam banda cu o latime de 60 mm in loc de banda reflectorizanta de 50 mm pe picioare.

Alte modificari ale standardului:

  1. Banda reflectorizanta Clasa 1 nu mai este o optiune, deoarece cerintele EN ISO 20471 pentru performanta benzii retroreflectorizante sunt egale cu cele ale EN 471 pentru banda de Clasa 2.
  2. Performanta dupa aplicarea metodei de testare la spalare difera, intrucat 20471 solicita ca fiecare ciclu sa fie spalare si curatare uscata. Asta nu a fost valabil pentru EN 471, intrucat acesta solicita doar spalare dupa ultimul ciclu. In plus, marcajele pe produse nu vor mai preciza clasa de performanta a benzii retroreflectorizante.
  3. Pentru articolele care au maneci scurte, in cazul in care maneca ascunde o banda retroreflectorizanta de pe trunchi, modificarile se refera la faptul ca articolul de imbracaminte trebuie sa aiba acum si o banda retroreflectorizanta pe maneci.
  4. Daca exista un numar maxim de spalari sau cicluri de spalari uscate mentionate de producator, atunci materialul de fond fluorescent trebuie sa indeplineasca cerintele de cromaticitate si luminanta dupa numarul de spalari specificat. In cazul in care nu a fost specificat un numar maxim de spalari, atunci cerintele de mai sus trebuie indeplinite dupa 5 spalari, si acest lucru trebuie sa fie precizat si in informatiile pentru utilizator.
  5. Cerintele pentru rezistenta la intindere, la ardere si la rupere/uzura a materialelor au fost reduse.
  6. In plus, in privinta rezistentei culorii la transpiratie, cerinta privind patarea a crescut la 4.
  1. Stabilitatea culorii la spalare sau spalare uscata pentru materialele fluorescente a fost redusa la 4.
  2. Cerintele privind permeabilitatea la vapori de apa pentru materiale (care exclud materiale captusite/laminate care protejeaza impotriva ploii) a fost modificata la <5 m2Pa/W sau indicele permeabilitatii la vapori de apa <=0.15. Acesta nu este esential pentru veste.
SafetyOne
/