Blog Ce reprezinta standarul EN 342?

Ce reprezinta standarul EN 342?

Acest standard stabileste cerintele si metodele de testare pentru performanta ansamblurilor de imbracaminte (ex. costum 2 piese sau combinezoane) si a articolelor de imbracaminte pentru protectia impotriva mediilor reci. Mediile reci sunt caracterizate prin combinatia de umiditate si vant la o temperatura sub -5°C. Proprietatile masurate si clasificarea ulterioara a acestora sunt destinate pentru a asigura un nivel de protectie adecvat in diferite conditii de utilizare. Imbracamintea de protectie conceputa pentru a fi purtata la temperaturi sub zero grade, nu trebuie doar sa realizeze o izolatie termica suficient de mare, in mare masura independent de viteza vantului exterior, dar trebuie sa fie de asemenea respirabila, permitand o buna evaporare a transpiratiei de pe corp. Fara ultima caracteristica, straturile de imbracaminte care i-au contact cu pielea se umezesc sau se uda prin condensarea transpiratiei, pierzandu-si complet izolatia termica si conducand la hipotermie.

In conformitate cu aceste cerinte, standardul EN 342 defineste 3 criterii pentru a asigura functia fiziologica a imbracamintei de protectie impotriva frigului:

  • A = izolatie termica
  • B = permeabilitate la aer (Clasa 1, 2 sau 3)
  • C = rezistenta la penetrarea apei (optional) (Clasa 1 sau 2).

Izolatia termica (Icle si Icler). Izolatia este cea mai importanta proprietate si se masoara utilizand un manechin termic la scara normala cu ansamblul sau articolul de imbracaminte si imbracaminte de referinta insotitoare. Trebuie sa se tina cont de faptul ca articolele de imbracaminte si costumele care sunt utilizate frecvent isi pot pierde semnificativ din capacitatea de izolatie din cauza spalarii si uzurii.

Permeabilitatea la aer (PA). Vantul poate creste in mod considerabil pierderile de caldura. Prin urmare, permeabilitatea la aer a materialului articolului vestimentar exterior este un factor important care trebuie luat in considerare in ceea ce priveste protectia utilizatorului impotriva frigului. In climatul rece, este avantajoasa o permeabilitate a aerului mai redusa, deoarece in conditii de vant la exterior, previne penetrarea aerului rece prin straturile de imbracaminte pana la microclimatul de langa piele, care reduce izolatia termica efectiva a imbracamintei de protectie.

Rezistenta la penetratia apei (RPA). Testarea rezistentei la penetratia apei este optionala si se efectueaza in conformitate cu EN 20811. In cazul in care este necesara rezistenta la penetratia apei, atunci se va masura rezistenta la vaporii de apa Ret. Cu cat este mai mica rezistenta la vaporii de apa, cu atat este mai buna functia de respirabilitate a articolului de imbracaminte.

Ca urmare a standardului EN 342, permeabilitatea la aer si rezistenta la vaporii de apa a imbracamintei de exterior sunt clasificate in 3, respectiv 2 clase fiecare, exprimand calitatea fiziologicaa materialului pentru utilizare la confectionarea imbracamintei de protectie la frig. Clasa 3, respectiv clasa 2, indica cel mai mare nivel de performanta.

SafetyOne
/